יום רביעי, 3 באוקטובר 2018

טעם בפרשה - לפרשת בראשית- ארוחת בראשית

השבת מתחילים לקרוא את התורה מההתחלה
ואני בחרתי להתחיל נושא חדש בבלוג שלי.
חוץ מהמתכונים שימשיכו להתפרסם כרגיל אחת לשבוע
תקבלו  ביום רביעי פוסט עם סיכום קצר לפרשת השבוע
 ובנוסף מתכון 
למנה  שהתחברה לי לתוכן הפרשה.
מקווה שתהנו לפחות כמו שאני נהנתי לקרוא את פרשות השבוע ולחשוב על אוכל
שיתאים לרוח הדברים המסופרים בפרשה, לפעמים כפשוטם ולפעמים עם התפלפלויות.
בכל אופן מה שהנחה אותי היה בחירות פשוטות וקלות לביצוע.

פרשת בראשית שפותחת את ספר התורה 
מתחילה בעצם ממש מההתחלה, בחרתי להתמקד בעניין בריאת העולם
כי משם בעצם הכל מתחיל
אז מה היה לנו?

בְּרֵאשִׁית בָּרָא אֱלֹהִים אֵת הַשָּׁמַיִם וְאֵת הָאָרֶץ. 
וְהָאָרֶץ הָיְתָה תֹוהוּ וָבֹוהוּ, 
וְחֹושֶׁךְ עַל פְּנֵי תְהוֹם. 
וְרוּחַ אֱלֹהִים מְרַחֶפֶת עַל פְּנֵי הַמָּיִם. 

ביום הראשון נברא האור

וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים: “יְהִי אוֹר”! וַיְהִי אוֹר.
וַיַּרְא אֱלֹהִים אֶת הָאוֹר, כִּי טוֹב.
וַיַּבְדֵּל אֱלֹהִים בֵּין הָאוֹר וּבֵין הַחֹשֶׁךְ.
וַיִּקְרָא אֱלֹהִים לָאוֹר יוֹם וְלַחֹשֶׁךְ קָרָא לָיְלָה. 
וַיְהִי עֶרֶב וַיְהִי בֹקֶר, יוֹם אֶחָד.

ביום השני נברא הרקיע

יֹּאמֶר אֱלֹהִים: “יְהִי רָקִיעַ בְּתוֹךְ הַמָּיִם, וִיהִי מַבְדִּיל, בֵּין מַיִם לָמָיִם”.”
וַיַּעַשׂ אֱלֹהִים אֶת הָרָקִיעַ. 
וַיַּבְדֵּל בֵּין הַמַּיִם אֲשֶׁר מִתַּחַת לָרָקִיעַ וּבֵין הַמַּיִם אֲשֶׁר מֵעַל לָרָקִיעַ.
וַיְהִי כֵן.
וַיִּקְרָא אֱלֹהִים לָרָקִיעַ, שָׁמָיִם. 
וַיְהִי עֶרֶב וַיְהִי בֹקֶר, יוֹם שֵׁנִי. 


ביום השלישי הופרדו המים מהיבשה, נוצרו מקווי המים  ונברא עולם הצמחים

וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים: “יִקָּווּ הַמַּיִם מִתַּחַת הַשָּׁמַיִם אֶל מָקוֹם אֶחָד, וְתֵרָאֶה הַיַּבָּשָׁה”.
וַיְהִי-כֵן.
וַיִּקְרָא אֱלֹהִים לַיַּבָּשָׁה אֶרֶץ, וּלְמִקְוֵה הַמַּיִם קָרָא יַמִּים.
וַיַּרְא אֱלֹהִים, כִּי טוֹב.

וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים: “תַּדְשֵׁא הָאָרֶץ דֶּשֶׁא עֵשֶׂב מַזְרִיעַ זֶרַע, עֵץ פְּרִי עֹושֶׂה פְּרִי לְמִינוֹ, 
אֲשֶׁר זַרְעוֹ בוֹ עַל הָאָרֶץ”.
וַיְהִי  כֵן.
וַתּוֹצֵא הָאָרֶץ דֶּשֶׁא עֵשֶׂב מַזְרִיעַ זֶרַע, לְמִינֵהוּ, וְעֵץ עֹשֶׂה פְּרִי אֲשֶׁר זַרְעוֹ בוֹ, לְמִינֵהוּ.
וַיַּרְא אֱלֹהִים כִּי טוֹב. 
וַיְהִי עֶרֶב וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שְׁלִישִׁי. 

ביום הרביעי - המאורות - שמש ירח וכוכבים

וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים: “יְהִי מְאֹורֹת בִּרְקִיעַ הַשָּׁמַיִם, לְהַבְדִּיל בֵּין הַיּוֹם וּבֵין הַלָּיְלָה,
וְהָיוּ לְאֹותֹות וּלְמוֹעֲדִים וּלְיָמִים וְשָׁנִים.
וְהָיוּ לִמְאוֹרֹת בִּרְקִיעַ הַשָּׁמַיִם לְהָאִיר עַל הָאָרֶץ.
וַיְהִי-כֵן.
וַיַּעַשׂ אֱלֹהִים אֶת שְׁנֵי הַמְּאֹורֹת הַגְּדֹלִים:
אֶת הַמָּאוֹר הַגָּדֹל לְמֶמְשֶׁלֶת הַיּוֹם, וְאֶת הַמָּאוֹר הַקָּטֹן לְמֶמְשֶׁלֶת הַלַּיְלָה וְאֵת הַכּוֹכָבִים.
וַיִּתֵּן אֹתָם אֱלֹהִים בִּרְקִיעַ הַשָּׁמָיִם לְהָאִיר עַל הָאָרֶץ, 
וְלִמְשֹׁול בַּיּוֹם וּבַלַּיְלָה, וּלְהַבְדִּיל בֵּין הָאוֹר וּבֵין הַחֹשֶׁךְ. 
וַיַּרְא אֱלֹהִים כִּי טוֹב. 
וַיְהִי עֶרֶב וַיְהִי בֹקֶר יוֹם רְבִיעִי. 


ביום החמישי נברא עולם החיים במים ,העופות והתנינים

וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים:”יִשְׁרְצוּ הַמַּיִם שֶׁרֶץ נֶפֶשׁ חַיָּה, וְעוֹף יְעוֹפֵף עַל הָאָרֶץ עַל פְּנֵי רְקִיעַ הַשָּׁמָיִם”. 
וַיִּבְרָא אֱלֹהִים אֶת הַתַּנִּינִם הַגְּדֹלִים. 
וְאֵת כָּל נֶפֶשׁ הַחַיָּה הָרֹומֶשֶׂת אֲשֶׁר שָׁרְצוּ הַמַּיִם לְמִינֵהֶם. וְאֵת כָּל עוֹף כָּנָף לְמִינֵהוּ. 
וַיַּרְא אֱלֹהִים כִּי טוֹב. 
וַיְבָרֶךְ אֹתָם אֱלֹהִים לֵאמֹר: “פְּרוּ וּרְבוּ וּמִלְאוּ אֶת הַמַּיִם בַּיַּמִּים וְהָעוֹף יִרֶב בָּאָרֶץ”. 
וַיְהִי עֶרֶב וַיְהִי בֹקֶר יוֹם חֲמִישִׁי. 




ביום השישי נבראו הבהמות והאדם


יֹּאמֶר אֱלֹהִים: תּוֹצֵא הָאָרֶץ נֶפֶשׁ חַיָּה לְמִינָהּ,
בְּהֵמָה וָרֶמֶשׂ וְחַיְתוֹ אֶרֶץ לְמִינָהּ.
וַיְהִי-כֵן.
וַיַּעַשׂ אֱלֹהִים אֶת חַיַּת הָאָרֶץ לְמִינָהּ וְאֶת הַבְּהֵמָה לְמִינָהּ וְאֵת כָּל רֶמֶשׂ הָאֲדָמָה לְמִינֵהוּ.
וַיַּרְא אֱלֹהִים כִּי טוֹב.

וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים: “נַעֲשֶׂה אָדָם בְּצַלְמֵנוּ כִּדְמוּתֵנוּ
וְיִרְדּוּ בִדְגַת הַיָּם וּבְעוֹף הַשָּׁמַיִם וּבַבְּהֵמָה
וּבְכָל הָאָרֶץ וּבְכָל הָרֶמֶשׂ הָרֹמֵשׂ עַל הָאָרֶץ.

וַיִּבְרָא אֱלֹהִים אֶת הָאָדָם בְּצַלְמוֹ, בְּצֶלֶם אֱלֹהִים בָּרָא אֹתוֹ  זָכָר וּנְקֵבָה בָּרָא אֹתָם.
וַיְבָרֶךְ אֹתָם אֱלֹהִים וַיֹּאמֶר לָהֶם אֱלֹהִים:
“פְּרוּ וּרְבוּ וּמִלְאוּ אֶת הָאָרֶץ וְכִבְשֻׁהָ.
וּרְדוּ בִּדְגַת הַיָּם וּבְעוֹף הַשָּׁמַיִם, וּבְכָל חַיָּה הָרֹמֶשֶׂת עַל הָאָרֶץ”.

וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים: “הִנֵּה נָתַתִּי לָכֶם אֶת כָּל עֵשֶׂב זֹרֵעַ זֶרַע אֲשֶׁר עַל פְּנֵי כָל הָאָרֶץ, וְאֶת כָּל הָעֵץ אֲשֶׁר בּוֹ פְרִי 
עֵץ זֹרֵעַ זָרַע, לָכֶם יִהְיֶה, לְאָכְלָה, וּלְכָל חַיַּת הָאָרֶץ וּלְכָל עוֹף הַשָּׁמַיִם וּלְכֹל רוֹמֵשׂ עַל הָאָרֶץ אֲשֶׁר בּוֹ נֶפֶשׁ חַיָּה 
אֶת כָּל יֶרֶק עֵשֶׂב לְאָכְלָה וַיְהִי כֵן. 
וַיַּרְא אֱלֹהִים אֶת כָּל אֲשֶׁר עָשָׂה וְהִנֵּה טוֹב מְאֹד. 
וַיְהִי עֶרֶב וַיְהִי בֹקֶר יוֹם הַשִּׁשִּׁי.

וביום השביעי ניתנה לנו שבת קודש

וַיְכֻלּוּ הַשָּׁמַיִם וְהָאָרֶץ וְכָל צְבָאָם: 
 וַיְכַל אֱלֹהִים בַּיּוֹם הַשְּׁבִיעִי מְלַאכְתּוֹ אֲשֶׁר עָשָׂה 
וַיִּשְׁבֹּת בַּיּוֹם הַשְּׁבִיעִי מִכָּל מְלַאכְתּוֹ אֲשֶׁר עָשָׂה:


שבת בראשית המון נושאים, 
החלטתי שהפעם באופן יוצא מהכלל
כל סעודת ערב שבת תהיה ברוח הבריאה  
ולכן התפריט לסעודה יכלול מנות
שמתאימות לתוכן. 

נפתח 

בדגים אפויים 

 פילה אמנון ברוטב עגבניות וגרגרי חומוס

רכיבים: 

6 נתחי פילה אמנון
1 כף שום כתוש
2 פלפלים אדומים חתוכות לרצועות דקות
2-3 עגבניות חתוכות לפלחים 
1 רסק עגבניות
¾ חבילה פטרוזיליה קצוצה
מלח פלפל
כף גדושה פפריקה
כוס מים 
חומוס מבושל -אופציונאלי

אופן ההכנה: 

מזהיבים את השום בשמן זית
מוסיפים את הפלפלים והעגבניות ומאדים כ- 10 דקות
מערבבים בקערה מים, רסק עגבניות,פלפל מלח,פטרוזיליה ופפריקה. 
יוצקים על הירקות , מרתיחים, מוסיפים את החומוס
מבשלים כ- 20 דקות, מקררים

מניחים במחבת עמוקה מעט מהרוטב מניחים מעל את פיסות הדג 

ומעליהם יוצקים את שארית הרוטב
אופים כ- 30 דקות



ולצידם כמה סלטים

סלט כרוב וגזר

רכיבים:

1/3 ראש כרוב
1 גזר
1 תפוח אדום
1/2 בצל  ירוק
1/2 כוס חמוציות
1/2 כוס שבבי שקדים (אופציונאלי)

רוטב:

3 כפות דבש
3 כפות מיונז
מלח,פלפל שחור
2 כפות חומץ

אופן ההכנה:

את הכרוב פורסים דק
את הגזר מגררים גס
את התפוחים -לא קלופים לגפרורים
את הבצל הירוק פורסים

מוסיפים את חומרי הרוטב מערבבים ומקררים

סלט מלפפונים

4 מלפפונים
1/2 בצל סגול

מים
חומץ
מלח
סוכר

אופן ההכנה:

פורסים את המלפפונים והבצל דק
בוזקים כפית מלח ומניחים לשעה

סוחטים את הירקות ושמים בקערה
מוסיפים מים, חומץ- לפי הטעם
וסוכר 
להוסיף מלח אם חסר
כדאי להכין את הסלט יום מראש

חציל קלוי עם טופינג מוצלח במיוחד

חציל קלוי כולם יודעים
אפשר לקלות בגריל שבתנור ואפשר גם
במיקרו , אמנם לא יצא בטעם מעושן אבל יהיה טעים ועם הציפוי בכלל לא ירגישו

רוטב הטחינה:

1/4 כוס טחינה גולמית

1/4 כוס סילאן
פחות מ- 1/4 כוס רוטב סויה
3-4 כפות מים (בהתאם לצורך)
2 כפות שמן (לא שמן זית) אני השתמשתי בשמן קנולה
מלח לפי הטעם

שמתי בקערית וחיממתי במיקרו


להניח להצטנן קלות.


להכין ירקות קצוצים דק מאוד:


בצל ירוק, פטרוזיליה, גמבה, 

להוסיף לתערובת הירקות הקצוצים מלח, מיץ לימון ושמן זית ולערבב.

כשעה-שעתיים לפני ההגשה חורצים קלות עם סכין לאורך החצילים,


יוצקים מתערובת הטחינה והסילאן שהצטננה ומעל מפזרים את הירקות הקצוצים.




נמשיך לעיקרית:
עוף אפוי בתנור לצידו אורז אור וחושך
מנה של סטייקים בקטנה
ולקינוח מגש מפרות שהתברכה בהם ארץ ישראל


עוף בתנור

רכיבים:

4 כרעיים מחולקים

מרינדה:

2 כפות דבש
2 כפות שמן
1 כף פפריקה מתוקה
1/3 כף פפריקה מעושנת
כפית שום כתוש
מלח, פלפל שחור

2 בצלים פרוסים לפרוסות עבות
3-4 תפו"א חתוכים
2-3 בטטות פרוסות

אופן ההכנה:

להכין את המרינדה ולערבב עם נתחי העוף -את זה אני עושה ערב קודם.

להניח בתבנית חסינת אש  את הירקות, לתבל במלח,פפריקה,אבקת שום ומעט מים ולערבב
כך שכל החתיכות יהיו מכוסות בתבלינים

להניח מעל את נתחי העוף כשהעור כלפי מטה
לאפות בחום 200 מעלות כ- 40 דקות
להפוך
להמשיך באפיה עוד כחצי שעה





סטייק בקטנה


רכיבים:

4 פרוסות בעובי 3 ס"מ מנתח שפיץ שייטל

מרינדה:
3 כפות רוטב סויה מתקתק
מלח, פלפל שחור
1 כף חומץ בלסמי
1/4 כוס יין אדום מתוק
כף דבש

אופן ההכנה:

מכינים את המרינדה
מניחים את נתחי הבשר במרינדה לכמה שעות 
אני הנחתי במרינדה יום קודם

מוציאים את הבשר מהמקרר די זמן לפני הצליה
עדיף לטגן כשהנתחים בטמפרטורת החדר ולא קרים מידיי







מטגנים 2-3 דקות על מחבת לוהטת מכל צד



יוצקים את הנוזלים והופכים בהם את הסטייקים
עוד 2 דקות
ודי
מוציאים ונותנים לסטייקים לנוח כ- 20 דקות
בינתיים הרוטב מסמיך מעט וגם אותו מסירים מהאש ומניחים בצד



פורסים את הסטייקים 


אורז אור וחושך

אורז צהוב:

 חצי כוס אורז
שמן
1 כוס מים
מלח,כורכום ומעט פלפל

אופן ההכנה:

מחממים 3 כפות שמן יחד עם התבלינים
נזהרים שלא ישרף
מוסיפים את האורז
מטגנים כדקה 
מוסיפים את המים
מביאים לרתיחה על אש גבוהה
מנמיכים את הלהבה ומכסים את הסיר
מבשלים 20 דקות
מכבים את הלהבה וממתינים עוד 10 דקות לפני שפותחים את הסיר.

את האורז החם דוחסים לכלי מרופד בניילון נצמד ומקררים
כעת ניתן להפוך לצלחת הגשה.

אורז שחור:

זהו אורז מיוחד, יש להשרות אות כשעתיים לפחות לפני הבישול כדי לקצר את משך הבישול

מבשלים בציר ירקות כ- 30 דקות ומסננים

במחבת מזהיבים 1/2 בצל סגול קצוץ
מוסיפים את האורז
2 כפות יין לבן, כפית דבש, מלח ופלפל 
מבשלים עד שהנוזלים נספגים.









מגש ירקות צלויים

חצאי עגבניות שרי
זוקיני
קישואים
פלפלים
בצל סגול
פטריות

מתובלים במלח, שמן ואבקת שום
אפויים כ- 40 דקות בחום 190 מעלות



ולקינוח עוגת גלקסיה

מתחילים בעוגת וניל פשוטה, כדי להימנע מחיתוך עוגות אני מעדיפה להכין 
בשלוש תבניות  בקוטר 15 ס"מ 

רכיבים:

5 ביצים
3/4 כוס סוכר
כף תמצית וניל
1/3 כוס שמן

3/4 כוס מיץ תפוזים
2 כוסות קמח +1 שקית אבקת אפיה

אופן ההכנה:

מקציפים את הביצים, תמצית וניל והסוכר לקציפה תפוחה ובהירה
מזרזפים את השמן 
מנמיכים את מהירות המיקסר
מוסיפים לסירוגין את הקמח והמיץ

מחלקים ל- 3 תבניות מרופדות בנילון אפיה
אופים בחום 175 מעלות כ- 20 דקות.



מוציאים ומקררים

קרם ציפוי:

3 שמנת צמחית
2 חב' אינסטנט פודינג וניל
1/2 כוס מים
2 כפות תמצית ווניל
2 כפות ליקר תפוזים

מקציפים את השמנת צמחית עם הפודינג וניל והמים
מוסיפים את תמצית הווניל והליקר ממשיכים להקציף  עד לקבלת
קרם אחיד
 ומניחים בצד

הרכבה:

מרטיבים על עוגה במעט ברנדי, מורחים מהקרם



מניחים את העוגות זו על גבי זו
מצפים מסביב מישרים את הקרם בעזרת ספטולה שנטבלה במים רותחים
מעבירים למקפיא להתייצבות.



גלסאז'

רכיבים:

230 גר' שוקולד לבן פרווה
1 כוס סוכר
5 כפיות ג'לטין
1/2 כוס מים
1/2 כוס גלוקוזה
1/4 כוס מים
1/2 כוס קרם קוקוס

אופן ההכנה:

מתפיחים את הג'לטין עם 1/2 כוס מים
מרתיחים כוס סוכר, 1/4 כוס מים וגלוקוזה כ- 7 דקות
מוסיפים לסיר את הג'לטין והקרם קוקוס ומערבבים לאחידות
יוצקים על השוקולד , מחכים כמה דקות ומערבבים היטב שהשוקולד ימס
מסננים
מחלקים ל- 5 קערות , צובעים בצבעים הרצויים




מניחים לגלאסז' להתקרר לטמפרטורה 34 מעלות
 ויוצקים על העוגה



השתמשתי בכמה גווני כחול, סגול וורוד
וגם באבקת דיסקו ובאבקה לבנה מנצנצת בשביל הכוכבים ברקיע





2 comments: