יום רביעי, 31 באוקטובר 2018

טעם הפרשה לפרשת חיי שרה

בפרשת השבוע - פרשת חיי שרה, מסופר על 
אברהם ששולח את עבדו אליעזר למצוא אישה לבנו: 
"כִּי אֶל אַרְצִי וְאֶל מוֹלַדְתִּי תֵּלֵךְ וְלָקַחְתָּ אִשָּׁה לִבְנִי לְיִצְחָק" (בראשית כד, ג). 
אליעזר מגיע לארם נהרים, ומתפלל לה' למצוא אישה ליצחק 
אליעזר יוצא לשליחות מלווה בעשרה גמלים טעונים בכל טוב, נדוניה ומתנות לכלה ולמשפחתה. 
באורח פלא מתקצרת דרכו, ולעת ערב הוא מוצא את עצמו בפאתי העיר, 
ליד באר המים. הייתה זו השעה שהבנות יוצאות לבאר לשאוב מים לביתן. 
אליעזר מקווה שגם הכלה המיועדת תגיע אל הבאר, אך מתלבט כיצד יזהה אותה. 
הוא נושא תפילה לה' ומבקש לגלותה בדרך של סימן-גורל מוסכם: 
הנערה אליה יפנה ויבקש מים, והיא בטובה תיאות להשקותו ואף תציע מים להשקות את הגמלים, 
היא הנערה המיועדת לבן אדונו.
והנה, בטרם סיים לשאת את תפילתו-משאלתו, הבחין אליעזר בנערה יפה ואצילית נגשת אל המים, ובדרך נס עולים המים לקראתה. 
העבד רץ אליה ומפנה את בקשת סימן-הגורל: "הגמיאני נא מעט מים מכדך". 
הנערה נענית במאור פנים, משקה את אליעזר, ומייד מציעה לשאוב ולהשקות גם את הגמלים. 
אליעזר הנרגש לא מספיק להגיב, וכבר היא רצה בזריזות לשאוב מים ולהשקות את הגמלים.

לכבוד השבת הכנתי עוגת תפוחים בחושה שתהיה הבאר שמוזכרת בפרשתנו.

                                   

רכיבים: 

חומרים יבשים:

1/2 2 כוסות קמח
1 כף קינמון
1 כפית מלח
1 שקית אבקת אפיה
1/2 כפית סודה לשתייה

4 ביצים
1/2 1 כוסות סוכר דמררה
קליפה מגוררת מחצי לימון
1 כוס שמן

6 תפוחים קלופים וחתוכים לפרוסות לא דקות

ציפוי:
לקרמל מהיר:

1 כוס סוכר חום
1/2 כוס שמנת צמחית
56 גר' מחמאה עם מלח

1 כף תמצית וניל טובה
  



אופן הכנה: 

לערבב את החומרים היבשים עם הרטובים. לא לערבב יותר מידי.

להוסיף את התפוחים.

לצקת לתבנית BUNDT משומנת היטב.

לאפות שעה בחום 175 מעלות.

כשהעוגה קרה ל גמרי ניתן להפריד מהדפנות ולהפוך על צלחת הגשה,

הכנת הקרמל:

להכניס לסיר קטן את הסוכר, השמנת החמאה, לבשל תוך בחישה עד שהרוטב מסמיך
להוסיף את תמצית הווניל, להרתיח עוד דקה ולהסיר מהאש.
כשהרוטב קר הוא מסמיך וניתן לצקת אותו על העוגה.

את הדלי הכנתי מבצק סוכר ואת הקונסטרוקציה משיפודי עץ ארוכים
הדפסה של תמונת רעפים סיפקה את הפיניש לבאר.







אביבה דיין שלחה לי את הפירוש שלה לבאר שמוזכרת בפרשת השבוע
קונכיית בצק במילוי עוף


היא גם הכינה עוגיות שמזכירות לה את מערת המכפלה
עוגיות מגולגלות כפולות



כשמתרגמים את הסיפור היפה לחלה
מקבלים

חלה אחת עגולה עם חור ועוד חלה קטנה שכאילו מכסה את פתח הבאר



                בצק החלות שלי פשוט להכנה

רכיבים:

 1 קילו קמח מנופה

 1  כף שמרים יבשים  או 30 גר' שמרים טריים
3/4
 כוס סוכר אנחנו אוהבים את החלה מתקתקה, מי שמעדיף ניטרלית יפחית 1/2 כוס סוכר

2  ביצים
1
כף מלח
400-500 מ"ל כוסות מים חמימים -
חצי כוס שמן

 

אופן ההכנה:

שמים בקערת המיקסר את החומרים היבשים, ערבלים קלות

עושים מעין בור ומוסיפים את כל שאר הרכיבים

לשים 10 דקות, מכסים את הקערה ומתפיחים לילה במקרר או שמניחים

את הקערה במקום חמים וממתינים להכפלת נפח הבצק              

מקילו בצק אפשר להכין 2 חלות גדולות או 3 בינוניות

מחלקים את הבצק, את החלה מכינים מכדורים הצמודים זה לזה ואת החלה הקטנה

עם חלה צמה שמגולגלת סביב עצמה.

לצמה משלוש רצועות  מחלקים ל-3  כדורים, מגלגלים  לכדור חלק,

מניחים למנוחה 5 דקות, מרדדים כל כדור ומגלגלים לגלילה,

כל זה חשוב כדי לקבל חלה אורירית.

ממשיכים לדקק את הגליל עד לקבלת רצועות ארוכות שיתאימו לקליעה,

את השלב הזה עושים בהדרגה, על מנת לתת לבצק את הזמן הדרוש לפיתוח הגלוטן

ולהתארכות הדרושה.

לחלת הבאר השתמשתי ב-300 גר' מהבצק  ליצור חלה עגולה עם חור באמצע

(כדי לשמר את החור אפשר להשתמש בתבנית עם ארובה או להניח במרכז

רינג מתכת) ועוד 200 גר' ללחמניה קטנה שתהיה הכיסוי של הבאר.

מכסים את החלות המוכנות ומתפיחים להכפלת הנפח,

מברישים בתערובת חלמון וכפית שמן כדי לקבל צבע יפה מברישים פעמיים.

אם רוצים, בוזקים שומשום ואופים לשיזוף יפה בחום 170 מעלות כ- 25 דקות

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה