יום רביעי, 7 בנובמבר 2018

טעם בפרשה לפרשת תולדות -הלעיטני נא מן האדום האדום הזה

פרשת תולדות

ואנו קוראים בתורה על יעקב ועשו ונזיד העדשים.

נזיד העדשים המפורסם שהכין יעקב לעשו?
 ..."וַיֹּאמֶר עֵשָׂו אֶל יַעֲקֹב הַלְעִיטֵנִי נָא מִן הָאָדֹם הָאָדֹם הַזֶּה... וְיַעֲקֹב נָתַן לְעֵשָׂו לֶחֶם וּנְזִיד עֲדָשִׁים וַיֹּאכַל וַיֵּשְׁתְּ וַיָּקָם וַיֵּלַךְ, וַיִּבֶז עֵשָׂו אֶת הַבְּכֹרָה". 

האדום-אדום הזה, שכנראה היה טעים במיוחד אם גרם לעשו למכור את הבכורה, 
הוא אחד מתוך סוגים רבים של מטעמים שמוזכרים בתנ"ך. 
דר' טובה דיקשטיין, מומחית לאוכל ארץ ישראלי קדום ומדריכה בשמורת נאות-קדומים, 
מנסה להתחקות אחרי  האוכל התנ"כי.
שלושת המוצרים הבסיסיים בסל המזונות העתיק : דגן, תירוש ויצהר
מתוך מחקר על מזונות שהיו קיימים בימי התנ"ך אנחנו יודעים שעדשים למיניהם 
ודגנים היו קיימים ושימשו בתבשילי דייסות הכנת לביבות או לאפיית לחמים
והיוו בסיס לארוחות באותם הזמנים, 
עגבניות לעומת זאת ממש לא היו מוכרות, עליהם למדו הרבה יותר מאוחר
רק לאחר גילוי אמריקה.
מה עוד היה?
  ירקות  ופרות כגון עלי סלק, זיתים, כרוב, צנון, סלק, ירקות בר או שדה כמו פאקוס (מעין מלפפון בלאדי המזכיר קישוא)בצלים ושומים .אבטיחים ומלונים ענבים, תאנים,רימונים
תפוחים וחרובים ומאוחר יותר גם תפוחים, אפרסקים ושזיפים . וגם רוב צמחי התיבול היו בשימוש,
(ביניהם זעתר, שמיר, נענע וכוסברה)
דגים נאכלו טריים רק באזורים הקרובים לים, 
בשר היה יקר ביותר ונאכל רק בחגים ובאירועים משפחתיים.



מה לא אכלו?

תפוחי אדמה, תירס, עגבניות, פלפלים מתוקים וחריפים, שוקולד –
 אינם מכאן. כמו כן לא ידעו באותה התקופה מהם חצילים, פרות הדר ואפילו סוכר, 
היו נוהגים להמתיק עם דבש לסוגיו: דבש דבורים, דבש תמרים, חרובים וענבים.

ומתוך מחקריה של דר' דיקשטיין נראה שאבותינו אכלו פה לא רע בכלל.

המתכון שלי לנזיד עדשים מותאם כמובן לזמננו ולחומרי הגלם שברשותנו
ואנחנו רק יכולים לנסות לדמיין מה היה האדום האדום ההוא
האם אלו היו העדשים הכתומות אדומות בלבד או שהיו שם עוד רכיבים עלומים




רכיבים 


    2 כפות שמן זית 
   2 בצלים קצוצים 
   2-3 כפות שום כתוש, להוסיף לסיר בכמה פעמים
 2 גזרים פרוסים
2 גבעולי סלרי ללא העלים פרוסים
    2-3  עגבניות קלופות קצוצות
    1/2 1 כוסות עדשים כתומות/אדומות
    1.5 ליטר מים או ציר (אני בחרתי להוסיף למים 5 כפיות אבקת מרק בטעם עוף )
    מלח, פלפל שחור גרוס 



אופן ההכנה 

    מחממים את השמן בסיר גדול על להבה בינונית. מוסיפים את הבצל ומטגנים אותו עד להזהבה. 
    מוסיפים לסיר את השום, ושאר הירקות הקצוצים



  מאדים כ- 10 דקות, מוסיפים את הנוזלים
מתבלים במלח, מערבבים ומביאים לרתיחה. 
    מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כשעה. 
   טוחנים, מתקנים את התיבול -אני הוספתי פה עוד שום כתוש
לטעמי הוא הוא שנותן את הטעם המיוחד למרק





באותו עניין הכנתי לשבת חלה צבעונית

בחרתי להכין לכבוד השבת חלה משולבת בצבע  אדום .

                בצק החלות שלי פשוט להכנה

רכיבים:

 1 קילו קמח מנופה

 1  כף שמרים יבשים  או 30 גר' שמרים טריים
3/4
 כוס סוכר אנחנו אוהבים את החלה מתקתקה, מי שמעדיף ניטרלית יפחית 1/2 כוס סוכר

2  ביצים
1
כף מלח
400-500 מ"ל כוסות מים חמימים -
חצי כוס שמן

 

אופן ההכנה:

שמים בקערת המיקסר את החומרים היבשים, מערבלים קלות

עושים מעין בור ומוסיפים את כל שאר הרכיבים

לשים 10 דקות, מכסים את הקערה ומתפיחים לילה במקרר או שמניחים

את הקערה במקום חמים וממתינים להכפלת נפח הבצק              

מקילו בצק אפשר להכין 2 חלות גדולות או 3 בינוניות

כדי לקבל את הרצועות האדומות יש להפריש כ- 200 גר' מהבצק ולערבל אותם עם כף פפריקה מתוקה.

החלות  נקלעו מ- 4 רצועות  לפי גודל החלה שנבחר מחלקים את גוש הבצק ל- 4

וכל חלק  מגלגלים  לכדור חלק,

מניחים למנוחה 5 דקות, מרדדים כל כדור ומגלגלים לגלילה,

כל זה חשוב כדי לקבל חלה אורירית.

ממשיכים לדקק את הגליל עד לקבלת רצועות ארוכות שיתאימו לקליעה,

את השלב הזה עושים בהדרגה, על מנת לתת לבצק את הזמן הדרוש לפיתוח הגלוטן

ולהתארכות הדרושה.

הקליעה:

מניחים את הרצועות  בצורת + 2:  אדומות במאוזן ו- 2 לבנות אחת כלפי מעלה והשניה כלפי מטה

הקליעה פשוטה, מעבירים רצועה מימין לשמאל ומשמאל לימין

מורידים את הרצועה מלמעלה-למטה ואת זאת שפונה כלפי מטה מעבירים למעלה

וחוזר חלילה, והפעם מתחילים בקליעה מצד שמאל.

מכסים את החלות המוכנות ומתפיחים להכפלת הנפח,

 

 

  

מברישים בתערובת חלמון וכפית שמן, כדי לקבל צבע יפה מברישים פעמיים.

אם רוצים, בוזקים שומשום ואופים לשיזוף יפה בחום 170 מעלות כ- 25 דקות

 

לאחר האפייה הצבע ניכר פחות מבחוץ, אך כשפורסים את החלה 

נהנים מהגיוון והטעם הנפלא של הפפריקה





אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה