דפים

יום רביעי, 16 באפריל 2025

מה עושים עם מצות, שרויה, כן בוודאי

 


   לפני החג אנחנו משתגעים וקונים עוד קופסא, שיהיה , שלא יחסר, לקראת אמצע סוף החג

אנחנו כבר מבינים שאם לא נהיה יצירתיים ישארו לנו לא מעט מצות, 

אז מה טעים אפשר להכין מהם?

אחד הפתרונות שאצלנו מאוד אוהבים הוא מצה בריי, אני מכינה לארוחת בוקר או לארוחת ערב 

מכינה וחותכת למשולשים כדי לקחת לטיול, מצה בריי הוא סוג של לביבה שלא צריכה קירור

אפשר לגוון בה את הטעמים ויש אפילו שמחללים את הקודש ומכינים אותה כלביבה מתוקה.

אצלנו זה מלוח וטעים עד מאוד.


                                     אז מה צריך בשביל מצה בריי מלוח:


אופן ההכנה הינו פשוט כאשר העקרון המנחה:
לכל עיגול=מנה 2 מצות וביצה , בערך

שוברים 6-8 מצות קטן קטן לקערה
מרטיבים היטב במים וממתינים כמה דקות לספיגתם
מערבבים היטב ושופכים את עודפי המים
קוצצים 4 בצלים ירוקים ומוסיפים לקערה
מתבלים בשפע מלח ופלפל שחור
(משום מה התבלינים של פסח חלשים)
מוסיפים 4 ביצים, ואם הבלילה לא די רטובה 
לא לפחד ולהוסיף עוד ביצה

מתחילים לטגן, עדיף להכין עיגולים לא גדולים ולא מאוד עבים
מטגנים בשמן ועל אש בינונית
הופכים לצד השני, ואם קשה, אפשר להחליק לצלחת
ואז להפוך שוב למחבת

אפשר להעשיר בתוספת גבינה בולגרית מגוררת, אפשר להוסיף פטריות מטוגנות








במטבח ההונגרי של  אמא שלי למדתי להכין מנות נהדרות ממצות

לביבות  מצות מתוקות - כרמזלי

פשוט...זה אמנם מתחיל כמו מצה בריי אבל בהחלט לא נגמר כמותו:


4 מצות שוברים לחתיכות ממש קטנות, מרטיבים ביין אדום מתוק ומעט מים

מניחים ל- 10 דקות כדי שהמצות יתרככו

כשזה קורה מערבבים היטב

מפרידים 4 ביצים, את החלמונים מוסיפים לתערובת המצות

את החלבונים מקציפים עם 3/4 כוס סוכר

מגרדים מעט קליפת לימון לתערובת המצות

מקפלים לתוכה את הקצף

מחממים שמן במחבת ומעבירים למחבת בעזרת כף לביבות קטנות לטיגון

על אש קטנה שלא ישרפו. לאחר הטיגון מפזרים קינמון מעורב בסוכר

*במקור מוסיפים לעיסה המצות אגוזים קצוצים גס, אך אצלי דעת הקהל הצביעה נגד

ממליצה לאכול סמוך להכנה.




לזניה היא ממש ארוחה קלה 

אפשר להכין חלבית וגם בוורסיה בשרית 

לוורסיה החלבית תצטרכו:

תבנית ח"פ בינונית

8-9 מצות 

לרוטב עגבניות:

2 קופסאות קטנות של רסק עגבניות
1/2 1 כוסות מים
3 כפות שמן זית
מלח, בזיליקום יבש, פלפל שחור,אבקת שום

לבלילת הגבינה:

2 קוטג´
2 ביצים
מעט בזיליקום

גבינה צהובה מגוררת -אני השתמשתי במוצרלה מגוררת

אופן ההכנה:

מערבבים בנפרד את רוטב העגבניות ואת בלילת הגבינה. 

מניחים בתבנית שכבת מצות, עליה יוצקים 1/3 מרוטב עגבניות, ומעליו - מחצית מבלילת הגבינה, מפזרים גבינה צהובה מגוררת. 
חוזרים שוב על כל התהליך (מצה, רוטב עגבניות, בלילת גבינה וגבינה צהובה). 
מסיימים בשכבת מצה, רוטב עגבניות וגבינה צהובה מגוררת
מכסים
אופים בחום 180 מעלות כ- 40 דקות
מסירים את הכיסוי ומשאירים בתנור כבוי עוד כחצי שעה.






הוורסיה הבשרית  יכולה להיות ארוחה קלה או מנה ראשונה לארוחת חג 


רכיבים ל- 4-6 סועדים 

750 גר ´ בשר הודו אדום טחון 
1/3 כוס שמן זית משובח 
4 שיני שום פרוסות 
11/2 בצלים בינוניים קצוצים דק 
2 גזרים קלופים וקצוצים דק 
3 גבעולי סלרי אמריקאי קצוצים 
1/2 כפית מלח 
1 כף סוכר 
חצי כפית פלפל שחור טחון 
2 עלי דפנה 
1/3 כוס יין אדום יבש או מים
11/2 קופסאות עגבניות קלופות בקוביות (סה"כ 1,200 גר´) 
4-6 מצות (מצות יבשות, מאחר וכל נוזלי הרוטב נספגים בהן) 
2 עגבניות גדולות פרוסות דק .

* הכמויות מתאימות לתבנית בגודל 2 מצות, רצוי פיירקס (לכלים בגודל אחר יש לחשב בהתאם) 

הוראות הכנה:

• מחממים את השמן בסיר כבד, מכניסים את הירקות ומטגנים להזהבה. 
• מוסיפים את הבשר הטחון וממשיכים לטגן עד להשחמה של הבשר. מתבלים ומוסיפים את היין. מבשלים תוך כדי ערבוב מפעם לפעם עד שמרבית היין מתאדה ונותרים מעט נוזלים בסיר. מוסיפים את העגבניות לסיר, מבשלים כשעה וחצי על להבה נמוכה, עד ליצירת תבשיל בשר סמיך שיש בו לא מעט נוזלים. טועמים ומתבלים לפי הצורך. בסיום הבישול יש להוציא את עלי הדפנה מהתבשיל. 


• מניחים מצות בתחתית תבנית עמוקה, מניחים שכבה מתבשיל הבשר וחוזר חלילה, עד ליצירת 4 שכבות אחידות. מורחים מעל מעט מרוטב הבשר שנותר ומסדרים את פרוסות העגבניות (מומלץ להניח את השכבה הראשונה של המצות על ניר אפיה למניעת הדבקות). 




 אופים כ- 40 דקות בתנור שחומם מראש לחום בינוני גבוה (כ- 180 מעלות).



לאמא שלי ואחיותיה היתה חלוקת עבודה, כל אחות אירחה בחג אחר את המשפחה,

אמא שלי היתה אחראית על האירוח לליל הסדר וכהונגריה פדנטית

העבודה היתה רבה, לחץ גדול בימים שלפני החג ולמעשה הדגש הושם על הבישולים

המיוחדים לחג ולאו דוקא על אפיה. דודתי היקרה נושי היתה אחראית על העוגות לחג.

אבל בחג האחרון - זו כבר היתה מסורת אמא הכינה קיגל תפוחים

שכבות שכבות של בלילה, תפוחים מגוררים, אגוזים והרבה קליפת לימון

כל זה נאפה בסיר פלא על הכיריים, כי ככה אמא אפתה בפסח.

הטעם של מאפה התפוחים המופלא שאמא הכינה, על לשוני עד היום.

רכיבים ואופן הכנה

4 מצות לפורר דק ולהרטיב ביין אדום מתוק -כמה יין? עד שהמצות רטובות היטב

 להניח לספוג את היין ולהתרכך, לערבב היטב תוך פירור המצות

6 ביצים להפריד

 להקציף חלבונים עם 1 1/4 כוסות סוכר

 להוסיף למצות:
6 חלמונים
קליפה מגוררת מלימון
6 כפות קמח מצה דק
2 כפות קמח תפו"א
1/2 שקית אבקת אפיה
לערבב
להוסיף 1-2 כפות גדושות מהקצף לערבב
להוסיף את שאר הקצף

4 תפוחים לקלוף ולגרר גס, להוסיף 1/2 כף קינמון

לצקת מחצית העיסה לסיר פלא משומן לפזר התפוחים לכסות במחצית השניה של הבלילה 

לאפות 170 מעלות 45 דקות.



ואי אפשר בלי ממתקי המצה האהובים האלה

 



אז שיהיה לנו חג פסח כשר ושמח

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה