יום רביעי, 29 במאי 2019

טעם הפרשה לפרשת במדבר

השבוע אנחנו מתחילים חומש חדש- במדבר
ובפרשה:
וַיְדַבֵּר יְהוָה אֶל-מֹשֶׁה בְּמִדְבַּר סִינַי, בְּאֹהֶל מוֹעֵד:  בְּאֶחָד לַחֹדֶשׁ הַשֵּׁנִי בַּשָּׁנָה הַשֵּׁנִית, לְצֵאתָם מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם--לֵאמֹר.
בני ישראל עדיין במדבר מתקרבים לכניסה לארץ, לקראת המסע האחרון  -שיביא אותם לארץ כנען ה' מצווה על משה לספור אותם
כמובן שמשה לבדו אינו יכול לספור את כל עם ישראל ( הוא כבר בן למעלה מ-80 באותה תקופה) ולשם כך הוא נעזר בנשיאים של כל אחד מ- 12 שבטי ישראל. הם בודקים את גודלו של כל שבט (נחשו מי השבט הכי גדול?)

אך אם תשימו לב תראו שסופרים רק את הגברים מעל גיל 20, נשים, ילדים וזקנים אינם נכללים במפקד ( מדוע? התשובה בפרק א' פסוק ג'). תוצאות המפקד: נספרו 603,550 גברים מעל גיל 20 בעם ישראל.
בתחילה הוקדשו הבכורות בכל משפחה  לעבודה במשכן, אך כאן משתנה ההוראה והלווים מקבלים את התפקיד הרם.
הלווים לא נספרו בכלל בני ישראל, הם נספרו בנפרד והוקדשו לעבודת ה' במשכן כל משפחה ידעה את תפקידה

בהמשך מקבלים הוראות כיצד המחנה הרב יחנה וכיצד ינוע בדרכו.
 התנועה במדבר תיעשה בצורה קבועה, על פי הסדר הבא: 
שבט לוי יושב לו במרכז המחנה 
ושאר השבטים המחולקים ל 4 קבוצות מקיפים אותו מארבעת רוחות שמים: 
במזרח – יהודה, יששכר וזבולון, 
בדרום- ראובן, שמעון וגד 
במערב – אפרים, בנימין ומנשה, 
בצפון – דן, אשר ונפתלי.

בחרתי להכין לכבוד שבת עוגת גבינה עם פירורים, הפירורים מדמים את המדבר

והדגלים מראים איך נפרסו השבטים מסביב למשכן.

רכיבים לבצק:


120 גרם סוכר
150 גרם חמאה
3 חלמונים 
300 גרם קמח
2-3 כפות מים
½ כפית אבקת אפיה


רכיבים למילוי:

3 חב' שמנת מתוקה
500 גר' גבינת שמנת
500 גר' גבינה 5% מסוננת מנוזלים
120 גר' סוכר
1 חב' אינסטנט פודינג וניל
קליפת לימון מגוררת מרבע לימון

אופן ההכנה:



אופן ההכנה: 
 מערבבים את החומרי הבצק עד שמתקבל בצק אחיד.
2/3  מהבצק משטחים על תבנית אפייה בגודל A4, ואת השאר משטחים בתבנית קטנה. 
אופים את שתי התבניות למשך כ- 20 דק’, בחום 180 מעלות או עד שהבצק זהוב. 
מוציאים ומקררים.
את הבצק שנאפה בתבנית הקטנה מפוררים לפירורים 
ומחזירים לתנור לעוד 10 דקות אפיה בחום 180 מעלות

 מכינים את המילוי:
מקציפים את השמנת המתוקה והסוכר,לקצפת יציבה
 ומערבבים עם שאר החומרים עד שמתקבלת מלית אוורירית. 

 שופכים את מלית הגבינה מעל הבצק האפוי בתבנית.
 את שארית הבצק האפוי מפוררים לפירורים , ומפזרים מעל העוגה. 
 מקררים את העוגה לפחות 24 שעות לפני ההגשה







דגלי השבטים לנוחיותכם


חלה לפרשה

חלה לפרשת במדבר

השבוע אנחנו מתחילים לקרוא בחומש הרביעי- חומש במדבר
החומש נקרא גם הפיקודים, היות ומופיעים בו 2 מפקדים של בני- ישראל
בשנה השניה לאחר יציאת מצריים הקב"ה מצווה את משה לספור את העם 
,בתחילת המסע הארוך במדבר
לחלקו לפי שבטים וכן מציין את ראשי השבטים.
 וַיְדַבֵּר יְהוָה אֶל-מֹשֶׁה בְּמִדְבַּר סִינַי, בְּאֹהֶל מוֹעֵד:  בְּאֶחָד לַחֹדֶשׁ הַשֵּׁנִי בַּשָּׁנָה הַשֵּׁנִית, לְצֵאתָם מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם--לֵאמֹר.  ב שְׂאוּ, אֶת-רֹאשׁ כָּל-עֲדַת בְּנֵי-יִשְׂרָאֵל, לְמִשְׁפְּחֹתָם, לְבֵית אֲבֹתָם
החלה שבחרתי להכין
חלת לחמניות שמורכבת מ- 12 לחמניות- 12 השבטים


מתכון החלה הרגיל שלי:

רכיבים:

1  קילו קמח מנופה
2 כפות שמרים יבשים
1/2 כוס סוכר
2  ביצים
1כף מלח
כמעט 5 כוסות מים חמימים - כוסות ח"פ (450-500 מ"ל)
חצי כוס שמן

לציפוי:
מגוון גרעינים ועשבי תיבול

אופן הכנה:

מנפים את הקמח לקערה גדולה, מוסיפים את המלח ומערבבים.
מוסיפים את השמרים היבשים
             יוצרים גומה בקמח ויוצקים לתוכה את הביצים, הסוכר והשמן.
מוסיפים את המים ומעבדים לבצק במיקסר,
10  דקות במהירות איטית.
מתפיחים לילה במקרר

לחלה השתמשתי במחצית הכמות
את גוש הבצק חילקתי ללחמניות במשקל של כ- 60 גר' (אפשר כמובן 
לחלק ללחמניות גדולות יותר)
לגלגל לכדור חלק ולהניח בתבנית
להבריש בחלמון טרוף ולבזוק מהציפוי.
להניח לתפיחה שעה- שעתיים
תלוי בטמפרטורה

 





 
ש ב ת     ש ל ו ם





2 תגובות:

  1. תענוג לקרוא ולהדר את שולחן השבת עם הדברים שלך ! מקסים ומפתיע כל פעם מחדש!! אשרייך!

    השבמחק