יום רביעי, 25 בספטמבר 2024

אופים חלות עגולות לראש השנה

 

יש מנהג לאפות דווקא חלות עגולות לכבוד ראש השנה וכל כך למה?

בראש השנה אנחנו ממליכים עלינו את הקב"ה והחלה העגולה יכולה להזכיר כתר

רעיון נוסף הוא שלצורה העגולה אין התחלה וסוף מה שמרמז לנו על אריכות ימים ללא סוף.





                                                    מתחילים כמובן בהכנת הבצק

רכיבים:

1 קילו קמח מנופה
1 כף שמרים יבשים
3/4 כוס סוכר
2 ביצים
1כף מלח
כמעט 2.5 כוסות מים חמימים (חד"פ) - 400-500 מ"ל
חצי כוס שמן

                       לשים את כל הרכיבים כ- 10 דקות, עד לקבלת בצק אחיד וחלק

                          מכסים ומתפיחים לילה במקרר או מניחים במקום חמים

                                                          להכפלת הנפח


אני מעדיפה להתפיח התפחה ארוכה במקרר

לחלה העגולה הגדולה שקלתי 8 רצועות במשקל 130 גר' כל אחת

מגלגלים את הרצועות ומאריכים אותן.

כעת מניחים כל זוג רצועות ביחד כפי שרואים בתמונה, מקפידים על השתי וערב

ואז מתחילים בקליעה, כל סיבוב בכיוון אחר.






החלה מוכנה, מעבירים לתבנית ומניחים לתפיחה של כשעה 

מברישה בחלמון מעורב בכף שמן - פעמיים ככה הצבע יוצא עמוק יותר

מפזרת שומשום




                                      אופים בחום 175 מעלות למשך כ- 40-45 דקות



           חלה עגולה אפשר לקבל גם כשקולעים חלה רגילה וארוכה ואז פשוט כורכים אותה בעיגול

                                                                       ככה:







המנהג בכמה חצרות לאפות לראש השנה חלות בצורת ציפורים, כמובא בספר תורת אמת 

שעושים כן לסימן שהקב"ה יגן וישמור אותנו כמו שכתוב בפסוק (ישעי' ל, ה) 

'כציפורים עפות כן יגן ה' צבאות'.





 ובחסידות סקווירא המנהג לעטר את החלות העגולות עם קשר בצורת ציפור.


ויש שנוהגים לעשות חלות כמו סולמות, לפי שבראש השנה דנים כל אחד – מי יעני ומי יעשיר מי ישפל ומי ירום, 

ומובא במדרש תנחומא שהקב"ה עושה סולמות ברקיע, את זה הוא מעלה ואת השני הוא מוריד, 

לכן עושים סולמות לרמז על זה ('מטעמים' עמ' לג). 

ויש אומרים שטעם המנהג הוא לסימן שיעלו התפילות למעלה לאבינו שבשמים,






 וכן מובא ב'מנהגי בית אליק' שהיו נוהגים לאפות ב' חלות, אחת בצורת ציפור ואחת בצורת סולם.




אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה