יום רביעי, 20 בינואר 2016

תפריט לארוחת שבת חורפית עם קריצה לטו בשבט

הסיניורית שלי ביקשה שאעלה סופסוף את המתכון לחמין שאני מכינה
כולל כמובן הקיגל
חשבתי שזו סיבה מספיק טובה להעלות תפריט שלם לשבת חורפית

בטח שיש הבדל בין ארוחת שבת חורפית לזו הקייצית
נתחיל בשעה, בחורף הארוחה מוקדמת וככזו, לפחות אצלנו,
אפשר ארוחה גדולה יותר
לא תמיד מספיקים לאכול ארוחה משביעה בצהריי יום שישי
גם אין די זמן לנשנושי אחה"צ
אז סעודת שבת דשנה.
הטמפרטורה מאפשרת מנות חמות ומהבילות, נכון שבקיץ המזגן מקרר
אבל אין רצון למנות שכאלה, בקיצור תפריט אחר בחורף.
היות וטו בשבט בשבוע הבא
חשקה נפשי בסעודה בסימן שבעת המינים
להזכירכם:
חיטה
שעורה
גפן
תאנה
רימון
זית
תמר





את הסעודה נפתח במיני אוכל קטן

כדוגמת ממרח הזיתים - טפנד



ושאר מיני ירקות


ממגוון סלטי הבית הקבועים על שולחננו



הוספתי גם טאבולה עם רימונים שמתאימה לנושא




נמשיך במרק קרופניק שאנחנו מאוד אוהבים והוא יסמל עבורנו את השעורה

החיטה היא כמובן החלה


למנה העיקרית בחרתי להגיש צלי עוף בשזיפים וצימוקים 




ובנוסף קבבונים ברוטב דובדבנים






לעוף עם הרוטב הנהדר ממש מתאימה תוספת כמו אורז
שיודעת לספוג את הרוטב

את האורז הכנתי הפעם עם אטריות דקיקות

בסיר יצקתי 3-4 כפות שמן
וטיגנתי 2 חופנים אטריות דקיקות להשחמה
להוסיף 1 כוס אורז שטוף ומסונן
לערבב 
לתבל בכפית מלח,כפית אבקת מרק בטעם עוף,
1/4 כפית כורכום  וטיפה פפריקה מתוקה ופלפל שחור
להוסיף 3/4 2 כוסות מים
להביא לרתיחה
להנמיך את הלהבה ולכסות את הסיר
לבשל עד שהאורז מתרכך והנוזלים נספגים לגמרי.



אחת התוספות שאנחנו אוהבים במיוחד היא רוסט פוטיטו
לא חסרים מתכונים לתפו"א צלויים, אבל המתכון הזה מיוחד במינו
אפשר להכין מתפוחי אדמה קטנטנים, בקליפה בדיוק אלו שמיועדים להכנה במיקרו
ואפשר לקנות תפו"א קטנים ולקלוף
זה מה שעשיתי הפעם
בשלב הראשון נשים את תפו"א בסיר, נמלא מים, מעט מלח ונרתיח 10 דקות



נסנן, ונייבש מעט בסיר 
בהמשך נעביר לתבנית חסינת חום ניצוק שמן זית ונקפיץ קלות את תפו"א כך שיכוסו בשמן
נכניס לתנור ונאפה כ- 30 דקות
בשלב זה תפו"א התרככו מעט





כעת בעזרת מועך תפוחי אדמה -זה שמשמש אותנו להכנת פירה, נמעך קלות את תפוחי האדמה
שוב נתבל ,שום, עשבי תיבול -אני זורה רוזמרין, מעט מלח ושמן זית מעורב בכף חומץ
ולתנור לעוד כ- 40 דקות
בזמן הזה תפו"א יתרככו עוד קצת ובעיקר יהפכו לקריספיים, כמו צ'יפס.
וכן, צריך להגיש מיד ולשמור על התבנית בזמן ההמתנה, כי אין אחריות זה פשוט נחטף!


תוספת ירקות תמיד תיכלל בארוחה וכמה שיותר אופציות, ירקות מבושלים וחיים
כרובית, למשל היא אחת הבחירות הראשונות בחורף, הכרובית במיטבה בחורף
אני מפרקת לפרחים בודקת שאין חרקים, שוטפת  היטב
ולתנור
הפעם בחרתי להקפיץ את פרחי הכרובית בתערובת תבלינים:

כפית חרדל

כפית רוטב צ'ילי מתוק

2 כפיות סילאן (או דבש)

1/2 כפית מלח גס

1/2 כפית פלפל שחור

2 כפות שמן זית
   





כשהפרחים צופו במרינדה, סידרתי בתבנית חסינת אש ופיזרתי מעל 

3-4 כפות פירורי לחם,

לתנור ל-45 דקות בחום 180 מעלות
הכרובית מתקבלת קריספית, כמו שאנחנו אוהבים
אם אתם מעדיפים כרובית רכה יותר, יש  לבשל קצת לפני האפייה.

סלט חי, לרוב מחסה עם איזו תוספת
שאני מכינה סמוך לארוחה



קינוח בסעודת שישי לעולם יהיה משהו חמים עם תפוחים
וברירת המחדל המאוד טעימה וקלה להכנה
ואפשר לגוון את המנה בלי סוף



ומגש פירות 





שבת בבוקר עוגת גבינה כמובן ליד הקפה



ומכאן לארוחת הצהריים
בחורף כשקר בחוץ הרוח נושבת והגשם דופק
מה שיתאים ביותר  -קדרה חמה
כזאת שהכנסתי לתנור כבר בשישי וריחה ממלא את הבית


נפתח בסלט גדול מכל הירקות שיש במקרר
בתיבול עדין של שמן,מיץ לימון מלח ופלפל


מאפה דלירול ליד







נמשיך לחמין 

לסיר חמין עבור כ- 6 סועדים

החמין כולל לרוב מיני בשר שונים ואם יש איזו עצם אז גם אותה אכניס

את ההכנות מתחילים ערב קודם

כשבוררים 1 כוס שעועית -אני משתמשת בשעועית לבנה יחד עם חומה או מנוקדת

1 כוס גריסים

שוטפת הכל היטב ומשרה במים עד לבוקר יום שישי


1 גרון הודו חתוך לפיסות

750 גר' שפונדרה או שריר חתוכה לקוביות

בסיר שניתן להכניס לתנור אני מתחילה בהשחמת 2 בצלים קצוצים




מוסיפה גם כף שום כתוש לעוד 2 דקות הזהבה

מוסיפה את הבשרים מערבבת 5 דקות




מתבלת במעט מלח, פפריקה מתוקה -לצבע! ופלפל שחור

מוסיפה 3-4 כוסות מים

מבשלת כ- 40 דקות

מוסיפה את הקטניות והגריסים

מתקנת התיבול

מבשלת עוד כשעה


בינתיים מכינה את גולת הכותרת של החמין -הקיגל

4-5 כפות קמח
4-5 כפות סולת
 כפית פפריקה מתוקה
2 כפות סוכר
חצי כפית מלח
חצי כפית אבקת מרק


מוסיפה 1/4 כוס שמן ומערבבת כדי להרטיב את החומרים היבשים

מוסיפה 1/4 מים, אבל לאט לאט עד שכל החומרים יתאחדו  לגוש

כזה שנפרד מדפנות הקערה.



אני מחלקת את הגוש שנוצר ל-3 חלקים ומניחה בסיר
זה הזמן להוסיף גם כמה תפוחי אדמה חצויים
ופיסות קבנוס -אצלנו קשה לוותר על זה



ממשיכה בבישול לעוד 15 דקות
היות ויש דרישה אני מוסיפה שקית קוקי עם כוס אורז
מתובל במלח,שמן,פלפל שחור ובצל מטוגן
וכוס וחצי מים

עוד 15 דקות בישול
לטעום, לתקן תיבול אם צריך
להוסיף נוזלים אם רוצים

 והסיר מוכן להכנס לתנור
110 מעלות עד לצהרי השבת





אין תמונות של חמין מוכן מפני קדושת השבת


ליד החמין יהיו סלטים חיים
כמו סלט חסה כלשהו
סלט כרוב 


וגם מגש ירקות אפויים 

הירקות נבחרים לפי מה שיש בבית

הפעם בחרתי בפטריות, בצל סגול,זוקיני,פלפלים וחצאי עגבניות שרי

כל ירק עבר תיבול ונפרד והונח בערימה בתבנית הצליה

התיבול:
שמן
מלח
שום גבישי

כמה פשוט, ככה טעים



לקינוח רק סלט פירות את המתכון הזה אני מאוד אוהבת
ניתן להכינו יום- יומיים מראש וטעמו לא נפגם









אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה