יום רביעי, 23 באפריל 2025

כרובית אפויה

 


כרובית מבושלת – פשוטה, רכה, ולגמרי ממכרת

יש ירקות שכמה שננסה להמציא איתם טריקים – הם פשוט הכי טעימים כמו שהם.

וכרובית מבושלת במי מלח היא דוגמה נהדרת: רכה, עדינה, ומקבלת באהבה כל תיבול.

במיוחד את זה שאנחנו הכי אוהבים, זה שכבר הפך קלאסיקה בבית.

הפעם לא ניסיתי להפתיע, אלא רק להעצים את מה שכבר עובד:

כרובית מתובלת באהבה, שמוגשת בגאווה לצד המנה העיקרית.


אז אם גם אצלכם הכרובית היא אורחת קבועה על השולחן, אבל מתחשק לכם לחדש בלי להתאמץ –

המתכון הזה בדיוק בשבילכם.

בלי הרבה רכיבים, בלי טיגון – רק כרובית, תיבול אהוב, ומעט זמן במטבח. וזה מוכן!

רכיבים:

פרחי כרובית לחתוך  לפיסות לא גדולות

לערבב משרה תיבול:

2-3 כפות שמן זית

כפית אבקת שום

1/4 כפית בזיליקום יבש

כפית שטוחה פפריקה בשמ"ז

2 כפות רוטב צ'ילי מתוק

כפית מלח

לערבב, לשים את פרחי הכרובית בשקית ניילון, להוסיף את המשרה ולערבב היטב כך שהכרובית

תכוסה בתיבול


לאפות בחום 190 מעלות כ- 40 דקות



כמו כל הדברים הפשוטים שטומנים בתוכם המון אהבה, גם המנה הזו מצליחה לרגש כל פעם מחדש.

זה בדיוק מה שיפה בכרובית – היא יודעת להיות עדינה או מודגשת, לבלוט או ללוות, והכול עם נוכחות.

אז בפעם הבאה שאתם מבשלים לשבת, לארוחה משפחתית או סתם כשמתחשק משהו טעים –

תנו לכרובית את המקום הראוי לה. היא בהחלט יודעת לגנוב את ההצגה.

יום ראשון, 20 באפריל 2025

מאפינס בננות ותפוחים מקורמלים

 




רגע אחרי החג – והנה הוא, פוסט החמץ הראשון!

אין דרך טובה יותר לחזור לשגרה של אפייה מאשר עם ניחוחות מתוקים של מאפי בוקר

. אחרי שבוע של בישולים עם מצות, קמח תמי וניסיונות יצירתיים – 

כמה כיף סוף סוף לאפות חמץ אמיתי, כזה שממלא את הבית בניחוחות של בית קפה קטן ונעים.

והפעם – מאפינס בננות ותפוחים מקורמלים.

הבננה, עם כל יתרונותיה הבריאותיים (והנטייה המבורכת להבשיל מהר מדי), 

פוגשת תפוח מקורמל עם נגיעה של מיץ תפוזים – שילוב מנחם שכולו טעם של ילדות.


מאפינס רכים, עדינים, לא מתוקים מדי – בדיוק מה שצריך בשביל לפתוח את עונת החמץ עם חיוך.

אז יאללה, נכין קפה, ונתחיל את האביב עם מתכון פשוט, טעים, ומלא חמימות ביתית.






רכיבים: (19 יח')

3 בננות

קליפה מגוררת מחצי תפוז

2 ביצים

כף תמצית וניל

1/2 1 כוסות קמח

כפית אבקת אפיה

1/2 כוס סוכר חום

1/2 כוס סוכר לבן

1/2 כוס שמן

קורט מלח

1/4 כוס מיץ תפוזים

1/4 כוס קרם קוקוס

כפית שטוחה סודה לשתיה

2 תפוחים קלופים מגולענים וחתוכים לקוביות

1/3 כוס סוכר

2 כפות קלבדוס (ברנדי תפוחים)

ציפוי:

2 כפות סוכר

חופן אגוזי מלך 

1/2 כפית קינמון



                                                                    אופן ההכנה:

מתחילים בקירמול התפוחים במחבת 



מערבבים מידי פעם וכשהתפוחים התקרמלו וקיבלו

צבע זהוב עמוק  מוסיפים את הקלבדוס ומערבבים עד שמתאדה.

מניחים להתקרר



מועכים את הבננות וטורפים עם הביצים, קליפת התפוז המגוררת ,תמצית הוניל והסוכר הלבן והחום.

מוסיפים את השמן והנוזלים, 

מערבבים לתוך הבלילה את הקמח, אבקת האפיה והסודה לשתיה.

לבסוף מוסיפים את התפוחים שהתקררו 



ומחלקים לקוקוטים קטנים

קוצצים את האגוזים ומערבבים עם הסוכר והקינמון

מפזרים מעט ע"פ כל קוקוט ומערבבים בקלילות.


אופים בחום 175 מעלות למשך 22 דקות, בודקים עם קיסם

שאכן מוכן ומוציאים מהתנור לקירור.




המאפינס הנהדרים האלה שימשו אותי ליצירת עציץ לטו בשבט, כל שהייתי צריכה זה לכסות אותם

בגנאש שוקולד, לתקוע סוכריה על מקל וסוכריות גומי ירוקות - לעלים 




יום רביעי, 16 באפריל 2025

מה עושים עם מצות, שרויה, כן בוודאי

 


   לפני החג אנחנו משתגעים וקונים עוד קופסא, שיהיה , שלא יחסר, לקראת אמצע סוף החג

אנחנו כבר מבינים שאם לא נהיה יצירתיים ישארו לנו לא מעט מצות, 

אז מה טעים אפשר להכין מהם?

אחד הפתרונות שאצלנו מאוד אוהבים הוא מצה בריי, אני מכינה לארוחת בוקר או לארוחת ערב 

מכינה וחותכת למשולשים כדי לקחת לטיול, מצה בריי הוא סוג של לביבה שלא צריכה קירור

אפשר לגוון בה את הטעמים ויש אפילו שמחללים את הקודש ומכינים אותה כלביבה מתוקה.

אצלנו זה מלוח וטעים עד מאוד.


                                     אז מה צריך בשביל מצה בריי מלוח:


אופן ההכנה הינו פשוט כאשר העקרון המנחה:
לכל עיגול=מנה 2 מצות וביצה , בערך

שוברים 6-8 מצות קטן קטן לקערה
מרטיבים היטב במים וממתינים כמה דקות לספיגתם
מערבבים היטב ושופכים את עודפי המים
קוצצים 4 בצלים ירוקים ומוסיפים לקערה
מתבלים בשפע מלח ופלפל שחור
(משום מה התבלינים של פסח חלשים)
מוסיפים 4 ביצים, ואם הבלילה לא די רטובה 
לא לפחד ולהוסיף עוד ביצה

מתחילים לטגן, עדיף להכין עיגולים לא גדולים ולא מאוד עבים
מטגנים בשמן ועל אש בינונית
הופכים לצד השני, ואם קשה, אפשר להחליק לצלחת
ואז להפוך שוב למחבת

אפשר להעשיר בתוספת גבינה בולגרית מגוררת, אפשר להוסיף פטריות מטוגנות








במטבח ההונגרי של  אמא שלי למדתי להכין מנות נהדרות ממצות

לביבות  מצות מתוקות - כרמזלי

פשוט...זה אמנם מתחיל כמו מצה בריי אבל בהחלט לא נגמר כמותו:


4 מצות שוברים לחתיכות ממש קטנות, מרטיבים ביין אדום מתוק ומעט מים

מניחים ל- 10 דקות כדי שהמצות יתרככו

כשזה קורה מערבבים היטב

מפרידים 4 ביצים, את החלמונים מוסיפים לתערובת המצות

את החלבונים מקציפים עם 3/4 כוס סוכר

מגרדים מעט קליפת לימון לתערובת המצות

מקפלים לתוכה את הקצף

מחממים שמן במחבת ומעבירים למחבת בעזרת כף לביבות קטנות לטיגון

על אש קטנה שלא ישרפו. לאחר הטיגון מפזרים קינמון מעורב בסוכר

*במקור מוסיפים לעיסה המצות אגוזים קצוצים גס, אך אצלי דעת הקהל הצביעה נגד

ממליצה לאכול סמוך להכנה.




לזניה היא ממש ארוחה קלה 

אפשר להכין חלבית וגם בוורסיה בשרית 

לוורסיה החלבית תצטרכו:

תבנית ח"פ בינונית

8-9 מצות 

לרוטב עגבניות:

2 קופסאות קטנות של רסק עגבניות
1/2 1 כוסות מים
3 כפות שמן זית
מלח, בזיליקום יבש, פלפל שחור,אבקת שום

לבלילת הגבינה:

2 קוטג´
2 ביצים
מעט בזיליקום

גבינה צהובה מגוררת -אני השתמשתי במוצרלה מגוררת

אופן ההכנה:

מערבבים בנפרד את רוטב העגבניות ואת בלילת הגבינה. 

מניחים בתבנית שכבת מצות, עליה יוצקים 1/3 מרוטב עגבניות, ומעליו - מחצית מבלילת הגבינה, מפזרים גבינה צהובה מגוררת. 
חוזרים שוב על כל התהליך (מצה, רוטב עגבניות, בלילת גבינה וגבינה צהובה). 
מסיימים בשכבת מצה, רוטב עגבניות וגבינה צהובה מגוררת
מכסים
אופים בחום 180 מעלות כ- 40 דקות
מסירים את הכיסוי ומשאירים בתנור כבוי עוד כחצי שעה.






הוורסיה הבשרית  יכולה להיות ארוחה קלה או מנה ראשונה לארוחת חג 


רכיבים ל- 4-6 סועדים 

750 גר ´ בשר הודו אדום טחון 
1/3 כוס שמן זית משובח 
4 שיני שום פרוסות 
11/2 בצלים בינוניים קצוצים דק 
2 גזרים קלופים וקצוצים דק 
3 גבעולי סלרי אמריקאי קצוצים 
1/2 כפית מלח 
1 כף סוכר 
חצי כפית פלפל שחור טחון 
2 עלי דפנה 
1/3 כוס יין אדום יבש או מים
11/2 קופסאות עגבניות קלופות בקוביות (סה"כ 1,200 גר´) 
4-6 מצות (מצות יבשות, מאחר וכל נוזלי הרוטב נספגים בהן) 
2 עגבניות גדולות פרוסות דק .

* הכמויות מתאימות לתבנית בגודל 2 מצות, רצוי פיירקס (לכלים בגודל אחר יש לחשב בהתאם) 

הוראות הכנה:

• מחממים את השמן בסיר כבד, מכניסים את הירקות ומטגנים להזהבה. 
• מוסיפים את הבשר הטחון וממשיכים לטגן עד להשחמה של הבשר. מתבלים ומוסיפים את היין. מבשלים תוך כדי ערבוב מפעם לפעם עד שמרבית היין מתאדה ונותרים מעט נוזלים בסיר. מוסיפים את העגבניות לסיר, מבשלים כשעה וחצי על להבה נמוכה, עד ליצירת תבשיל בשר סמיך שיש בו לא מעט נוזלים. טועמים ומתבלים לפי הצורך. בסיום הבישול יש להוציא את עלי הדפנה מהתבשיל. 


• מניחים מצות בתחתית תבנית עמוקה, מניחים שכבה מתבשיל הבשר וחוזר חלילה, עד ליצירת 4 שכבות אחידות. מורחים מעל מעט מרוטב הבשר שנותר ומסדרים את פרוסות העגבניות (מומלץ להניח את השכבה הראשונה של המצות על ניר אפיה למניעת הדבקות). 




 אופים כ- 40 דקות בתנור שחומם מראש לחום בינוני גבוה (כ- 180 מעלות).



לאמא שלי ואחיותיה היתה חלוקת עבודה, כל אחות אירחה בחג אחר את המשפחה,

אמא שלי היתה אחראית על האירוח לליל הסדר וכהונגריה פדנטית

העבודה היתה רבה, לחץ גדול בימים שלפני החג ולמעשה הדגש הושם על הבישולים

המיוחדים לחג ולאו דוקא על אפיה. דודתי היקרה נושי היתה אחראית על העוגות לחג.

אבל בחג האחרון - זו כבר היתה מסורת אמא הכינה קיגל תפוחים

שכבות שכבות של בלילה, תפוחים מגוררים, אגוזים והרבה קליפת לימון

כל זה נאפה בסיר פלא על הכיריים, כי ככה אמא אפתה בפסח.

הטעם של מאפה התפוחים המופלא שאמא הכינה, על לשוני עד היום.

רכיבים ואופן הכנה

4 מצות לפורר דק ולהרטיב ביין אדום מתוק -כמה יין? עד שהמצות רטובות היטב

 להניח לספוג את היין ולהתרכך, לערבב היטב תוך פירור המצות

6 ביצים להפריד

 להקציף חלבונים עם 1 1/4 כוסות סוכר

 להוסיף למצות:
6 חלמונים
קליפה מגוררת מלימון
6 כפות קמח מצה דק
2 כפות קמח תפו"א
1/2 שקית אבקת אפיה
לערבב
להוסיף 1-2 כפות גדושות מהקצף לערבב
להוסיף את שאר הקצף

4 תפוחים לקלוף ולגרר גס, להוסיף 1/2 כף קינמון

לצקת מחצית העיסה לסיר פלא משומן לפזר התפוחים לכסות במחצית השניה של הבלילה 

לאפות 170 מעלות 45 דקות.



ואי אפשר בלי ממתקי המצה האהובים האלה

 



אז שיהיה לנו חג פסח כשר ושמח

יום ראשון, 13 באפריל 2025

נטול קטניות ובלי תפוחי אדמה, מה תגידו על זה? מבחר מתכוני ירקות לפסח

 

פסח ללא קטניות? לכאורה, זה משאיר אותנו בעיקר עם תפוחי אדמה 

כתוספת לעיקרית, אבל האמת היא שהמגוון רחב ועשיר הרבה יותר! 

חג האביב מביא איתו שפע של ירקות טריים, שורשים צבעוניים, 

ואינסוף אפשרויות למנות קלות, טעימות ומזינות – בלי להרגיש שמישהו מתפשר. 

בפוסט הזה תמצאו רעיונות יצירתיים לשדרוג הארוחות בפסח: מנות שיכולות לככב כמנה עיקרית, 

ליווי מושלם לצד הבשר או הדגים, וגם אופציות שירעננו את שולחן החג 

עם צבעים וטעמים מפתיעים. 

אז תשכחו מהשגרה של "עוד תוספת תפוחי אדמה" – 

בואו לגלות איך להפוך את הירקות לכוכבי הארוחה!

                                                                               




ירקות סטייל גראטן

 ברוקומיני, פרחי כרובית  ומעט כרובית אלמוגים 

אחרי שטיפה הגונה במים עם חומץ חתכתי את הירקות לפיסות קטנות

ללא בישול מוקדם הנחתי בתבנית, הרוטב מעל:

2 כפות גדושות מיונז

כפית אבקת מרק בצל 

קורט מלח

1/3 כוס מים

את כל זה אפיתי בחום 180 מעלות כ- 35-40 דקות





גזר מזוגג

6 גזרים במגוון צבעים - היו לי סגולים, צהובים וכתומים

קולפים חוצים לאורך ושוב חוצים לאורך את הגזרים העבים יותר.



צורבים במחבת חמה עם מעט שמן

כאשר הגזרים מקבלים צריבה יפה

מוסיפים 2 כפות מייפל, כמה טיפות מיץ לימון

ומעט טימין יבש או טרי

מערבבים קלות כדי שהגזרים יצופו במייפל.




אין שעועית ירוקה אצלנו בפסח , אבל אספרגוס יש גם יש

קל להכין וכל כך טעים ומיוחד

אספרגוס עם שום ושקדים 

מרתיחה מים במחבת גדולה עם כפית מלח
מוסיפה את גבעולי האספרגוס למים הרותחים
מקפידה שקצוות האספרגוס, איפה שהתפרחת
ישארו מחוץ למים



ככה כ- 5-7 דקות
תלוי בעובי הגבעולים
זה לא צריך להיות רך מאוד, יותר בכיוון קרנצ'י
כעת שופכים את המים הרותחים
ויוצקים על הגבעולים מים קרים

מחממים שמן זית במחבת מזהיבים 2-3 כפות שקדים
מוסיפים כפית שום כתוש ומעט מלח

מזהיבים דקה או שתיים
 מוסיפים את הגבעולים לדקת הקפצה
וזהו
הנס מוכן






ירקות מקורמלים:


נבחרו 4 בצלים, סגולים ולבנים

2 גזרים חתוכים לגפרורים עבים

 2 קולורבי פרוסים

 1 בטטה פרוסה

תיבול:

2 כפות דבש

9 כפות שמן זית

כף מים

1 כף בלסמי

כפית אבקת שום

כמה מחטי רוזמרין טרי קצוצים

מלח, פלפל

אני אוהבת להפריד את הירקות בשעת האפייה, כל ירק עם זמן אפיה שונה, לפעמים 

גם צריך לערבב ואז כל הסדר מתבלגן

מערבבים כל ירק עם התיבול ולתנור בחום 205 מעלות לחצי שעה או יותר, אם צריך






לביבות כרובית 

עודפי כרובית שחייבים להשתמש ממש עכשיו והנה לי עוד תוספת חביבה:

מה ?

נתחיל בחצי קילו פרחי כרובית מבושלים קלות וקצוצים גס
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
בצל סגול קטן קצוץ

בלילה :

3 ביצים
2 כפות קמח תפו"א
3 כפות קמח מצה
1/4 כוס שמן
חצי כפית מלח
1/4 כפית כורכום
מעט פלפל שחור

אופן ההכנה:

מערבבים היטב את חומרי הבלילה
מאחדים עם הירקות
מטגנים לביבות קטנות.




רטטוי מפלפלים ולמי שאוהב אפשר להוסיף קוביות קישוא וחציל


רכיבים

4 כפות שמן זית
2 בצלים 
4 פלפלים אדומים
2 פלפלים צהובים
2 פלפלים כתומים
קוביות מחציל לאחר שהומלחו ונסחטו
קוביות מ-2 קישואים
מלח 
טימין, פש"ג

אופן ההכנה

חותכים את הבצלים לקוביות ומזהיבים בשמן
חותכים את הפלפלים לקוביות ומוסיפים לסיר.
ומאדים על אש גבוהה 5 דקות תוך ערבוב מתמיד.


מנמיכים את האש למינימום מתבלים ומכסים את הסיר. מערבבים מדי פעם.
 ומבשלים כ- 30 דקות, הפלפלים מתרככים אבל לא יותר מידיי. 




יום רביעי, 9 באפריל 2025

ארוחה צהריים פסחית

 





מרק ירקות עם קניידלך זה ממש חובה לפתיח




חזה עוף

מרינדה

כף מיץ לימון

כפית גדושה  מלח

כפית גריל עוף

מעט פלפל שחור

4 שיני שום כתושות

2 כפות פטרוזייה קצוצה

להניח לשעה במרינדה ולאחר מכן לטגן משני הצדדים רק עד שמלבין מעט.



לתוספת - פתיתים 

כן, פתיתים של פסח, מצויינים, מקמח טפיוקה, אפשר לגוון בהכנה

והן מהווים יופי של תחליף לתפוחי אדמה בפסח למי שנמנע מקטניות

רכיבים:

2 בצלים

3 שיני שום כתושות

סלסלת פטריות שמפיניון

2 שקיות פתיתים לפסח

מלח, פלפל שחור

פטרוזיליה קצוצה

מבשלים את הפתיתים במי מלח- ע"פ ההוראות שעל האריזה ומסננים.

בינתיים במחבת מזהיבים את הבצל

מוסיפים את השום הכתוש ואת הפטריות, מאדים, כשרוב

הנוזלים מתאדים , מתבלים

מוסיפים את הפתיתים המסוננים ומערבבים

ממשיכים לבשל עוד 2-3 דקות כדי שהפתיתים יספגו את הטעמים

בוזקים פטרוזיליה קצוצה ומגישים.



לביבות כרובית 

עודפי כרובית שחייבים להשתמש ממש עכשיו והנה לי עוד תוספת חביבה:

מה ?

נתחיל בחצי קילו פרחי כרובית מבושלים קלות וקצוצים גס
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
בצל סגול קטן קצוץ

בלילה :

3 ביצים
2 כפות קמח תפו"א
3 כפות קמח מצה
1/4 כוס שמן
חצי כפית מלח
1/4 כפית כורכום
מעט פלפל שחור

אופן ההכנה:

מערבבים היטב את חומרי הבלילה
מאחדים עם הירקות
מטגנים לביבות קטנות.



פירות או גלידה הם יופי של קינוח