יום רביעי, 30 בינואר 2019

טעם הפרשה -פרשת משפטים

השבוע בפרשת השבוע חוקים ומשפטים לרוב
מה מותר, מה אסור הרבה ציוויים בתחום אדם וחברו
עניני עבד עברי, עקרונות משפט צדק,שלושת רגלים
וגם קצת הלכות בישול - לֹא-תְבַשֵּׁל גְּדִי, בַּחֲלֵב אִמּוֹ 
הגיוני שזה הנושא שיתפוס את עיניי ויגרום לי להראות שלמרות ההגבלות 
ניתן להכין אוכל נהדר
שעומד בכל כללי הכשרות
בסוף הפרשה מסופר על טקס כריתת ברית של בני ישראל עם אלוהים ועל עליית משה להר סיני לקבל את לוחות הברית.


בחרתי להכין עוף פרמזן...

זה לא כל כך נורא כמו שזה נשמע, עם גבינה צהובה טבעונית הכל אפשרי
ויש כזאת מסתבר בטעם פרמזן וגם תואמת מוצרלה.


השתמשתי בנתחי חזה עוף
הכנתי תערובת פירורי לחם שכוללת בנוסף גבינה צהובה טבעונית בטעם פרמזן מגוררת דק
מעט בזיליקום, מלח,פלפל שחור
ובנוסף קערה עם ביצה טרופה עם 1/3 כוס מים
מכינים שניצל - טובלים את נתחי החזה בביצה הטרופה ולאחר מכן בפרורי הלחם
מהדקים היטב את הפירורים לנתח
ומטגנים בשמן חצי עמוק.
כעת לרוטב העגבניות
אפשר לקנות מוכן
אפשר גם להכין די בקלות
4 שיני שום כתושים מזהיבים בשמן זית
מוסיפים 5-6 עגבניות קלופות וחתוכות
מתבלים במלח,בזיליקום וקורט סוכר
מבשלים עד שהעגבניות מתרככות מאוד

יוצקים על נתחי השניצל מהרוטב
מגררים מעל גבינה בטעם מוצרלה -אף היא טבעונית
ולתנור ל20 דקות
(הגבינה הטבעונית לא מבעבעת כמו זו החלבית רק נמסה מעט)
לפני ההגשה לפזר מעל עלי בזיליקום חתוכים גס







כיאה למנה מהמטבח האיטלקי
הגשתי על מצע פסטה רחבה.


בפרויקט החלה לפרשה התייחסתי השבוע 
להוראות הניתנות לשופטים

 
   לֹ֥א תַטֶּ֛ה מִשְׁפַּ֥ט אֶבְיֹנְךָ֖ בְּרִיבֽוֹ׃ 
מִדְּבַר־שֶׁ֖קֶר תִּרְחָ֑ק
 וְנָקִ֤י וְצַדִּיק֙ אַֽל־תַּהֲרֹ֔ג כִּ֥י לֹא־אַצְדִּ֖יק רָשָֽׁע׃ 
וְשֹׁ֖חַד לֹ֣א תִקָּ֑ח כִּ֤י הַשֹּׁ֙חַד֙ יְעַוֵּ֣ר פִּקְחִ֔ים וִֽיסַלֵּ֖ף דִּבְרֵ֥י צַדִּיקִֽים׃

לכבוד שבת זו בחרתי לעצב את החלה כסמל למשפט צדק
חלת מאזניים


מתכון החלה הרגיל שלי:
רכיבים:

1  קילו קמח מנופה
 2 כפות שמרים יבשים
 1/2 כוס סוכר 
2  ביצים
 1כף מלח
כמעט 5 כוסות מים חמימים - כוסות ח"פ (450-500 מ"ל)
חצי כוס שמן

אופן הכנה:

 מנפים את הקמח לקערה גדולה, מוסיפים את המלח ומערבבים.

 מוסיפים את השמרים היבשים 

 יוצרים גומה בקמח ויוצקים לתוכה את הביצים, הסוכר והשמן. 

מוסיפים את המים ומעבדים לבצק במיקסר, 

 10 דקות במהירות איטית.

מתפיחים לילה במקרר


לחלה הזאת השתמשתי ב2/3 מכמות הבצק





אופים את החלה בטמפרטורה 175 מעלות למשך כ- 30 דקות








ש ב ת   ש ל ו ם





יום ראשון, 27 בינואר 2019

חריימה- פיש? סוג של פיוז'ן

הכל התחיל  בגפילטע פיש ובתועפות דגים טחונים
אז יש לי קרפיון טחון וממש לא התאים לי סיר הגפילטע הרגיל
החלטתי ללכת על מיקס אנד מאצ'
יצא מצויין, תנסו..
אני מניחה שאפשר בכיף לטחון כל דג אחר, למשל בורי. 
אני השתמשתי בקרפיון טחון כי זה מה שהיה לי





רכיבים:

650 גר' קרפיון טחון 
1/2 צרור פטרוזליה 
1 גזר 
1 בצלים
1 פרוסת חלה מורטבת וסחוטה 
כף שום כתוש
1 ביצה
2- 3 כפות פירורי לחם
פפריקה, פלפל שחור, כמון כורכום, מלח

לרוטב: 

פלפל אדום 
1 עגבניה
8-10 שיני שום 
1 קופסת רסק עגבניות
 2 כפות גדושות פפריקה (מרוקאית בשמן) ,פלפל שחור ומעט כורכום
פרוסת לימון קצוצה
חופן פטרוזיליה קצוצה
1 כוס חומוס קפוא
  מלח 

אופן ההכנה:

במעבד מזון לקצוץ את הירקות, לערבב אותם ואת שאר הרכיבים 
עם הדג הטחון, לתבל ולהניח לשעה לספיגת טעמים

הרוטב:

לכתוש את השום להזהיב בשמן 



להוסיף את התבלינים לסיר לסיר לטיגון קצרצר
לקצוץ את הפלפל האדום והעגבניה הקלופה  לקוביות קטנטנות ולהוסיף לסיר
לטגן 2-3 דקות






 להוסיף 1/2 1  כוסות מים ואת החומוס
להביא לרתיחה ולבשל 15 דקות, לתקן תיבול




ליצור כדורים בידיים רטובות ולהניח בסיר, לבשל כ- 30 דקות


תוך טלטול הסיר מצד לצד כדי שהכדורים יתעטפו ברוטב האדום.




מצויין לפתיח וגם כמנה עיקרית על הר קוסקוס

ומה עושים אם לא נשארו לכם קרפיונים טחונים?
אל דאגה
במרכולים אפשר למצוא גליל דג טחון המיועד לבישול ברוטב
קחו אותו
ותכניסו לרוטב שהכנתם
שעתיים וזה מוכן

ותראו איך הקציצות האפורות מקבלות יופי של צבע וטעם




עוד ניסיון למתכון הנפלא הזה - במקום כדורים
קציצות מטוגנות



יום רביעי, 23 בינואר 2019

טעם הפרשה -פרשת יתרו

בתחילת חודש סיון מגיעים בני-ישראל אל מדבר סיני וחונים מול הר סיני כאיש אחד בלב אחד.

משה עולה אל האלוקים שם הוא מצטווה לומר לבני ישראל: "אתם ראיתם אשר עשיתי למצרים... אם שמוע תשמעו בקולי ושמרתם את בריתי, והייתם לי סגולה מכל העמים". בכך הופך עם ישראל להיות העם הנבחר.

לפני בני ישראל שלושה ימים בהם הם אמורים להתכונן לקראת אירוע מתן תורה

בבוקר יום השלישי מתעוררים בני-ישראל למחזה מיוחד במינו:
קולות וברקים, ענן כבד וקול שופר חזק מאוד הנשמע על הר סיני. משה מוביל את העם אל תחתית ההר
"וְהַר סִינַי, עָשַׁן כֻּלּוֹ, מִפְּנֵי אֲשֶׁר יָרַד עָלָיו יְהוָה, בָּאֵשׁ; וַיַּעַל עֲשָׁנוֹ כְּעֶשֶׁן הַכִּבְשָׁן, וַיֶּחֱרַד כָּל-הָהָר מְאֹד."

וקול השופר רק הולך ומתחזק. לאחר שמשה שוב מזהיר את העם במצוות האלוקים לא להתקרב אל הר סיני מתרחש המעמד רווי ההוד של מתן תורה. 

עשן הולך טוב עם אוכל, 
בחרתי להכין לכבוד השבת מנה אהובה וחביבה -



בצק ממולא בחזה הודו מעושן -דלי רול


רכיבים:

1 חב' בצק פילאס
350 גר' כתף בקר מעושנת פרוסה לפרוסות דקות
350 גר' פסטרמה הודו מעושן פרוס לפרוסות דקות
מיונז היינץ (הכי טעים בעיניי)
חרדל דיז'ון
מעט רוטב צ'ילי מתוק

1 חלמון

ולעבודה

אופן ההכנה:

פורסים את בצק הפילאס, חותכים למקטעים באורך הרולדה הרצויה
מורחים שכבה יפה של מיונז
מעל מוסיפים מעט חרדל
אפשר גם צ'ילי מתוק




מסדרים שכבה של כתף בקר
מעל מסדרים שכבה של הודו



מגלגלים
מברישים בחלמון, מפזרים שומשום



אופים בחום 200 מעלות כ- 30 דקות





חלה לשבת פרשת יתרו

בפרשה שנקרא השבוע אנחנו מתחילים ללוות את בני ישראל בנדודיהם

 במדבר, מעבר לתלונות ולניסים שקורים יש גם ניהול של עם רב, וכמובן

שבמצב כזה צצות בעיות ומחלוקות ולמי יפנו? כמובן למשה המנהיג.

יתרו חותן משה שמגיע למחנה בני ישראל נדהם לראות שמשה מטפל בכל

בעיה שצצה קטנה כגדולה.

"וַיֹּאמֶר חֹתֵן מֹשֶׁה אֵלָיו לֹא טוֹב הַדָּבָר אֲשֶׁר אַתָּה עֹשֶׂה. נָבֹל תִּבֹּל גַּם אַתָּה גַּם הָעָם הַזֶּה אֲשֶׁר עִמָּךְ כִּי כָבֵד מִמְּךָ הַדָּבָר לֹא תוּכַל עֲשֹׂהוּ לְבַדֶּךָ".

 בהמשך מייעץ יתרו למשה לחלוק את הנטל עם אנשים הראויים לכך

שיסייעו לו במלאכה ורק במחלוקות הגדולות יגיעו אליו וזה בעצם הבסיס

 למערכת משפט

עַתָּ֞ה שְׁמַ֤ע בְּקֹלִי֙ אִיעָ֣צְךָ֔ וִיהִ֥י אֱלֹהִ֖ים עִמָּ֑ךְ הֱיֵ֧ה אַתָּ֣ה לָעָ֗ם מ֚וּל הָֽאֱלֹהִ֔ים וְהֵֽבֵאתָ֥ אַתָּ֛ה אֶת־הַדְּבָרִ֖ים אֶל־הָֽאֱלֹהִֽים:

הִזְהַרְתָּ֣ה אֶתְהֶ֔ם אֶת־הַֽחֻקִּ֖ים וְאֶת־הַתּוֹרֹ֑ת וְהֽוֹדַעְתָּ֣ לָהֶ֗ם אֶת־הַדֶּ֨רֶךְ֙ יֵ֣לְכוּ בָ֔הּ וְאֶת־הַמַּֽעֲשֶׂ֖ה אֲשֶׁ֥ר יַֽעֲשֽׂוּן:

וְאַתָּ֣ה תֶֽחֱזֶ֣ה מִכָּל־הָ֠עָ֠ם אַנְשֵׁי־חַ֜יִל יִרְאֵ֧י אֱלֹהִ֛ים אַנְשֵׁ֥י אֱמֶ֖ת שׂ֣נְאֵי בָ֑צַע וְשַׂמְתָּ֣ עֲלֵהֶ֗ם שָׂרֵ֤י אֲלָפִים֙ שָׂרֵ֣י מֵא֔וֹת שָׂרֵ֥י חֲמִשִּׁ֖ים וְשָׂרֵ֥י עֲשָׂרֹֽת:

וְשָֽׁפְט֣וּ אֶת־הָעָם֘ בְּכָל־עֵת֒ וְהָיָ֞ה כָּל־הַדָּבָ֤ר הַגָּדֹל֙ יָבִ֣יאוּ אֵלֶ֔יךָ וְכָל־הַדָּבָ֥ר הַקָּטֹ֖ן יִשְׁפְּטוּ־הֵ֑ם וְהָקֵל֙ מֵֽעָלֶ֔יךָ וְנָֽשְׂא֖וּ אִתָּֽךְ:

 

לשבת נכין חלת לחמניות, הלחמניות בגדלים שונים שמדמות את הרשויות השונות ובראשן לחמניה אחת גדולה, 

כדי להבדיל בחרתי לפזר על כל גודל גרעינים אחרים.

 

 

 

מתכון החלה שלי ישמש גם להכנת לחמניות



1  קילו קמח מנופה

1  כף שמרים יבשים
3/4
 כוס סוכר

2  ביצים
1
כף מלח
כמעט 2.5 כוסות מים חמימים - 400-500 מ"ל
חצי כוס שמן

      לשים 10 דקות

        ,ומתפיחים לילה במקרר או עד להכפלת הנפח בטמפרטורת החדר

 

לחמניות קשר יתאימו פה והלחמניה הגדולה לחמניה 8

 












אחרי שהלחמניות מוכנות, משאירים לתפיחה למשך כשעתיים, תלוי

בטמפרטורה בחוץ, מורחים בחלמון מעורב בכפית שמן



בוזקים את הגרעינים השונים: פרג, גרעיני חמניה, גרגרי פשתן, שומשום

 ואופים בחום 170 מעלות כ- 25 דקות או עד לקבלת צבע זהוב עמוק.





יום ראשון, 20 בינואר 2019

תרביך פרגיות ובצקניות

יש מנות שכתוב עליהן - "אוכלים בחורף" סוג של אוכל מנחם, טעים
אוכל של בית
שלמרות שהוא מנה עיקרית, עוף וכו' יש בו גם מספיק פחמימות לעשות לנו טוב על הלב 
בעצם סוג של ארוחה בסיר אחד
אז תנסו
תוסיפו סלט מלפפונים, בשביל פינת הרענון
ותראו ישועות


רכיבים:

6 פרגיות, מחולקות כל אחת לשלוש
מלח, פלפל שחור

2 כרישה
1 בצל

2 כוסות אפונה ירוקה
כפית קמח
1 קרם קוקוס
1/2 1 כוסות ציר עוף
עלה דפנה, טימין, מלח, פלפל שחור

לבצקניות:

2 ביצים
2 כפות שמן
חצי כפית מלח, קורט פלפל שחור
1 כוס קמח תופח
מים לקבלת בלילה סמיכה

אופן ההכנה:

מתבלים את חתיכות הפרגית במלח ופלפל ומטגנים משני הצדדים במעט שמן
מניחים בצד
פורסים את הכרישה וקוצצים את הבצל
באותה מחבת מזהיבים את הכרישה והבצל מוסיפים כפית קמח, מערבבים 
ומוסיפים את הנוזלים, והאפונה מתבלים ומביאים לרתיחה
מבשלים כ- 5 דקות, מוסיפים את הפרגית המטוגנת ממשיכים לבשל כ- 20 דקות.
מוציאים את פיסות העוף מהרוטב, לתבנית הגשה

מותירים בסיר את הרוטב, מוסיפים עוד חצי כוס מים ומביאים לרתיחה
מערבבים את חומרי הבצקניות למעין בלילה סמיכה, 
בעזרת כף מרימים מהבלילה ומניחים ברוטב  
מבשלים כ- 15 דקות .
מוציאים את הבצקניות לתבנית  עם הפרגיות 
יוצקים את הרוטב הסמיך והטעים מעל ומגישים.





יום רביעי, 16 בינואר 2019

טעם הפרשה - פרשת בשלח

בפרשת השבוע בני ישראל חוצים ,בחרבה את ים סוף.
 המצרים שדולקים  אחריהם טובעים בים הם וכלי הרכב שלהם
השבת ידועה גם בשמה כשבת שירה, ע"ש שירת ההודיה ששרו בני ישראל שחצו בשלום את הים.


מנהגים שונים הונהגו לשבת זו. בין היתר ניתן למצוא את המנהג של אמירת הפיוט "יום ליבשה", אכילת חיטים והוצאת אוכל לציפורים.
המהר"ל מפראג קבע מנהג לאסוף בשבת שירה את הילדים לחצר בית הכנסת אלטנוישול שם למדו את סיפור קריעת ים סוף, כיצד הצטרפו הציפורים לזמרת בני ישראל. לאחר מכן קטפו הילדים פירות מהאילנות שבים והאכילו את הציפורים, על פי הסיפור במדרש לפיו כל פירות היבשה היו זמינים לבני ישראל בעת מעברם בים.

המנהג הידוע ביותר הוא להוציא את שאריות האוכל לציפורים.
 לפי החוזה מלובלין הטעם הוא לפי המדרש המספר כי בשבת הראשונה לירידת המן אמר משה כי בשבת לא ירד מן, וביום שישי תרד כמות כפולה גם בשביל שבת.
 דתן ואבירם פיזרו מהמן של יום שישי בשבת כדי להפריך את דברי משה, אך ציפורים אכלו את המן שפוזר, וכך עם ישראל ראה את מימוש נבואת משה.
בזכות זו שאכלו הציפורים את המן נותנים להם שכר ומאכילים אותם בחיטה בשבת זו בה קוראים בתורה גם על ירידת המן.


בחרתי להכין לשבת עוגת קריעת ים סוף
כל עוגת שוקולד תתאים למשימה
בחרתי בעוגת שוקולד שמיועדת לתבנית תנור
עוגה שוקולד בחושה כזאת עם טריק -חומץ וסודה לשתייה.
אלה  גורמים לריאקצייה כימית מיטבית 
שתגרום לכך שהעוגה תתפח יותר טוב.



יש לשים את הרכיבים בזה הסדר בקערת המערבל, לערבל היטב

1 כוס קקאו מסונן
4 כוסות קמח+1 שקיק אבקת אפיה
3 כוסות סוכר
3 כוסות מים
1 כפית סודה לשתיה
1 כפית מלח
3 כפות חומץ
4 ביצים
1 כוס שמן
2 כפות תמצית וניל

אפיתי בשתי תבניות קטנות יותר -חד פעמי גודל A4
בחום 170 מעלות, כ- 50 דקות 
כדאי להרטיב את העוגה בברנדי או בסירופ סוכר מבושם בתמצית וניל למשל
להניח עוגה על עוגה
בין העוגות -גנאש שוקולד או סתם ממרח שוקולד
כעת לחיתוך
חותכים מעין שביל באמצע, משאירים שכבה דקה
על התחתית פיזרתי סוכריות אבני ירח
בין הגלים -סוכריות בצורת דגים
 בשביל החול שעל החוף - פירורי ביסקויטים


ארגז המשחקים גוייס אף הוא למשימה ותרם את כל הבובות הקטנות






וגם לחמניות ציפורים

המתכון לבצק חלות מופיע בקישור.

תוצאת תמונה עבור לחמניות ציפורים






יום ראשון, 13 בינואר 2019

צלי עוף ארוחה בסיר אחד

 עוף צלוי בתנור זו אחת המנות שקשה לעמוד בפניה,
אני מכינה בשישי בצהרים, כך שלא מספיק להתקרר
עד ארוחת הערב, אבל מה קורה לשאריות?
טוב, שאריות נקודה כואבת, אף פעם לא אהבתי לאכול שאריות משבת ביום ראשון
ועל כך תעיד אימי היקרה, היום אני מתפשרת בקטנה , כי מה לעשות
עכשיו אני האמא ואוכל טרי אומר שאני אצטרך להכין.. 
ומה, כל יום במטבח?
אז צלי עוף, כזה שבושל על הכיריים ,לטעמי הוא היחיד שנטעם לא רע בכלל גם אחרי חימום
ואפילו אחרי שעבר מקפיא.
הצלי הזה הוא הכי בייתי שיש,  מז'אנר הארוחה בתבנית ,מהמטבח ההונגרי.




רכיבים:

4 כרעיים מפורקים לשוק וירך
2 בצלים קצוצים
3 גזרים פרוסים
2 שורש פטרוזיליה פרוסים
2 גבעולי סלרי אמריקאי עם העלים קצוצים
שום כתוש והרבה (2 כפות גדושות)
פטרוזיליה קצוצה
מים
מלח,פלפל שחור,פפריקה מתוקה

בצקניות:

1 כוס קמח
1/2 כוס מים
1 ביצה
3 כפות שמן
מלח, פלפל 

ולעבודה:

ממליחים ומפלפלים את נתחי העוף ומטגנים קלות


מוציאים מהסיר,
מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים עד להזהבה יפה מוסיפים את הירקות שחתכנו







מאדים כ- 10 דקות 
כעת מוסיפים את נתחי העוף, מעט מהפטרוזיליה הקצוצה
מתבלים


מוסיפים 2 כוסות מים ומביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים 20 דקות.


בינתיים מערבבים את הרכיבים של הבצקניות

לאחר 20 דקות מוסיפים את הבצקניות לסיר, בעזרת כף, הפעם אלה לא נטיפי בצקניות 

אלא יותר כמו לביבות גדולות



ממשיכים לבשל עוד כ- 45 דקות

תוך כדי הופכים את הבצקניות בסיר כך שתספוגנה מהרוטב.





הצעת הגשה:

אחד הזיכרונות שיש לי מהמטבח של אמא
הוא מחית שעועית, וזה לא שאכלנו כל כך הרבה
אלא שאמא סיפרה על ארוחות ה"חליפה" שהכינו בבית הוריה
אי שם בהונגריה
ארוחה שפתחה במרק שעועית 
ובהמשך צלי עוף על מצע שעועית שבורה -תרגום מילולי למילה בהונגרית
היות ואמא מתארחת לשבת החלטתי להפתיעה עם מנה כזאת
סוג של טעמים של פעם

מה רבה הייתה השמחה שלה...

מחית שעועית מכינים משעועית לבנה גדולה (בובס)
בישלתי בציר ירקות ולאחר מכן טחנתי עם חלק מנוזלי הבישול
בתיבול שום כתוש ומעט מלח