יום רביעי, 28 בספטמבר 2022

פרגיות וניוקי שבת בצהרים


אם בסעודת הראשונה של שבת, הכל פתוח 

כשמתכננת את הסעודה השניה המבחר מצטמצם קצת.

  יצא ככה שבתפריט של ערב שבת כבר כיכבו אורז, תפו"א חיפשתי לי גיוון לארוחה השניה

והוא הגיע מכיוון מדפי הסופרמרקט, פרגיות זה קל וניוקי בואקום זה שיחוק.



וכעת נותר רק לחבר בינהם לארוחת פרגיות על מצע ניוקי וירקות.

רכיבים:

6 סטייק פרגית מחולק ל-2-3 חלקים

תיבול: 1/2 כפית מלח,

           1/2 כפית פפריקה מתוקה

            1/4 כפית תבלין גריל

             מעט פלפל שחור

1 בצל פרוס לפלחים

1 סלסלת פטריות שמפיניון פרוסים או חתוכים- תלוי בגודל

כפית אבקת מרק בצל

3 כפות שמן

3 כפות סילאן

4 שיני שום כתוש

1/2 כפית מלח ומעט פלפל שחור

1 חב' ניוקי בואקום

2 כוסות מים

אופן ההכנה:

מתבלים את נתחי הפרגית ומניחים לכמה שעות לספיגת טעמים.

בתבנית אפיה מניחים את הבצל הפרוס, הפטריות והניוקי

מערבבים את השמן, סילאן, שום, מלח ופלפל שחור יוצקים לתבנית, מערבבים היטב.

מניחים מעל את נתחי הפרגית ויוצקים לתבנית את המים

מכסים ואופים כ- 40 דקות בחום 200 מעלות.

מסירים את הכיסוי וממשיכים באפיה עוד כ- 20 דקות להשחמת העוף.





תוספת לעיקרית טיגנתי לביבות זוקיני

רכיבים:

4 זוקיני שטופים היטב מגוררים גס
4-5 שיני שום כתושים
עלים מ- 20 גבעולי פטרוזיליה
10 עלי בזיליקום
4 ביצים
2 כפות גדושות קמח
1/3 כוס שמן
3/4 כפית מלח
מעט פלפל שחור

אופן ההכנה:

מערבבים יחד את כל החומרים לעיל 
ומטגנים לביבות בגודל כף 



את הארוחה ליוו כמובן כמה סלטים 



ולא נשכח את הקינוח 

עדיין מפירות הקיץ הנהדרים

עוגת שזיפים ונקטרינות




ש  ב  ת      ש  ל  ו  ם

יום רביעי, 21 בספטמבר 2022

קינוחים בסימן תפוח לראש השנה

 הסימנים, שאוכלים בראש השנה, לשנה טובה  הם רבים ויחודיים לכל עדה.

אכילת התפוח היא מנהג שנפוץ בין יהודי אשכנז ונזכר לראשונה בכתבי המהר"ל

"מנהגא הוא לאכול אחר הקידוש בליל ראש השנה תפוחים מתוקים בדבש והוא היה מברך בורא פרי העץ 

על התפוח ולא יותר“. לדעתו הברכה על התפוח היא עיקרו של המנהג.

בתקופת הראשונים הוזכרה גם אכילה של רימון, תפוח ודגים. רק בסוף תקופת הראשונים אוחד 

בקרב יהדות אשכנז המנהג של אכילת הדבש 

עם מנהג אכילת התפוח למנהג של אכילת תפוח בדבש, 

שהתפשט לרבות מקהילות ישראל גם במקומות אחרים. 

בעקבות מנהג זה נפוץ הנוהג לאכול עוגת דבש במהלך החג.

הפעם אני מרכזת פה כמה ממתכוני עוגות וקינוחי התפוחים שלי

להנאתכם ובזאת תהיה תרומתי לשנה טובה ומתוקה לכל עם ישראל.



































יום ראשון, 18 בספטמבר 2022

עורכים שולחן לראש השנה תשפ"ג וחלת סימנים מיוחדת

 

השנה התפרעתי ובחרתי מפה שהיא כל כך לא ראש השנה

אבל כל כך אוהבת

ובכלל הג'וניורית התעקשה, אז למה לא?

הצבע הירוק הוא מסמל פריחה, צמיחה התחדשות והתרעננות. 

וזה בעצם מה שאני רוצה לאחל לנו לקראת השנה החדשה

 הצבע המלבלב שמביא איתו מנה יפה של שלווה ורוגע לשולחן החג 









יש מסורת להכין לקראת ראש השנה דוקא חלות עגולות וכל זאת למה?

ומסמלת את הטבע המעגלי של החיים ואת השנה הטובה שאנו מקוים שתבוא עלינו.

מתכון החלות שלי הוא מתקתק ומתאים גם לראש השנה

אפשר לקלוע צמה משלוש רצועות וללפף לעיגול



אפשר להשאיר מקום באמצע לצלוחית הדבש, 

אנחנו מחליפים את המלח שבוזקים כל השנה על החלה, בדבש



אות שתהיה לנו שנה טובה ומתוקה

ואפשר להכין חלה מיוחדת - חלת סימנים.

 הסימנים שנכנסו לצלוחיות שלי: סלט רוביא, סלט גזר,תמרים,פלחי סלק אפויים

גבעולי כרישה מזוגגים וכמובן צלוחית דבש

מתחילים בהנחת הכלים בתבנית, מסביבן מניחים את הצמות



 את החלה הכנתי מצמות בנות 2-3 רצועות. את רצועות החלה טבלתי בשומשום או בפשתן.

מתפיחים יפה לפני האפיה, מורחים בחלמון מעורב בשמן ומעט דבש

 



וכל שנותר למלא את הצלוחיות בסימנים 



שנה טובה ומתוקה

יום רביעי, 14 בספטמבר 2022

ארוחת שישי מה נאכל?

 


סעודת שבת שלנו 





נפתחת בדרך כלל במגוון סלטים חיים לצד חלה טעימה



הוספתי שניצל דג סול  


בשניצלים מעוף אני מדלגת על שלב הקמח והכל טוב
בדגים -ממש לא
שלב הקמח חשוב לשלמות הציפוי
לכן:


קערה 1: קמח
קערה 2: 3 ביצים טרופות ב1/4 - 1/2 כוס מים יחד עם כף גדושה חרדל דיז'ון
קערה 3: שקית פירורי לחם רגילים  עם כפית מלח, חצי כפית אבקת שום ומעט פלפל שחור

אני אוהבת להפשיר מראש את הדגים, להפטר מכל הקרח
להשרות במיץ לימון מלח ופלפל שחור לכמה שעות .
לאחר מכן להעביר את הנתחים בין הקערות ולטגן בשמן חצי עמוק




למנה הזאת היו הרבה יחסי ציבור , וכשנותרו לי עגבניות שרי צהובות

חיברתי לאלה האדומות 

וקדימה למנה נהדרת

 עוף צלוי עם עגבניות שרי צבעוניות

רכיבים:


6 כרעיים עוף מחולקות 

15 שיני שום חצויים

2 בצל אדום מקולף וחתוך לפלחים

סלסלת עגבניות שרי (מכל סוג שאוהבים)

 2-3 ענפי טימין טרי

5 כפות  סילאן 

2 כפות שמן זית

2 כפות רכז רימונים

1 כף קטשופ

מלח / פלפל שחור

אופן ההכנה:

בקערה, מערבבים את נתחי העוף, עם התיבול ומניחים לכמה שעות/לילה, לספיגת טעמים.

מחממים תנור ל-200 מעלות.

מרפדים תבנית בנייר אפייה.

ומעבירים את העוף לתבנית אפיה מסדרים בין נתחי העוף את העגבניות והבצל החתוכים.



מכניסים לתנור לאפייה (לא מכוסה) ל-50 דקות.

תנו לעגבניות ולעוף לקבל צבע שזוף יפה, אם צריך,

לקראת סיום האפיה, כסו ביריעת אלומיניום כדי שלא יחרך.


תפוחי אדמה מעוכים 

אפשר להכין מתפוחי אדמה קטנטנים, בקליפה בדיוק אלו שמיועדים להכנה במיקרו
נבשל ע"פ ההוראות כ- 8 דקות במיקרו
בהמשך נעביר לתבנית חסינת חום ניצוק שמן זית, מלח גס, רוזמרין , ענפי טימין
 ונקפיץ קלות את תפו"א כך שיכוסו בשמן ובתבלינים, נמעך בעזרת ממחה לפירה
נכניס לתנור ונאפה כ- 40 דקות

בזמן הזה תפו"א יתרככו עוד קצת ובעיקר יהפכו לקריספיים, כמו צ'יפס.
וכן, צריך להגיש מיד ולשמור על התבנית בזמן ההמתנה, כי אין אחריות זה פשוט נחטף!




שעועית ירוקה

אני משתמשת בשקית שלמה של שעועית דקה, מפשירה במיקרו ועוד בישול קצר

ואז מקפיצה במחבת עם  3-4 שיני שום פרוסות

50 גר' שקדים פרוסים

1/4 כוס יין לבן

מלח, טימין וכפית דבש



ולקינוח




ש  ב  ת    ש  ל  ו  ם





יום ראשון, 11 בספטמבר 2022

סוף מעשה במחשבה תחילה, איך נערכים ליומיים חג כשבאמצע- שבת?

   

כשערב ראש השנה חל ביום ראשון אין יותר מידיי זמן להכנות, 

ביחוד כשיש להכין קודם את הסעודות לשבת .

ננסה לעשות סדר מה אפשר להכין מראש , אפילו שבועיים לפני החג ולשמור במקפיא, 

מה באמת אין ברירה  ונשאיר להכנה ביום ראשון- ערב החג.

 כמובן נבחר בתפריט שניתן להכין מראש  ואף להקפיא .




ראש השנה הוא לא סתם ארוחות חג, בראש השנה יש מסורת, יש טקס ולפעמים מרוב סימנים

הסעודה עצמה כבר די מצומצמת, לפחות בכל הנוגע לסעודות הערב.

קודם כל יש לנו את החלות המיוחדות לחג, אז נכון אפשר לקנות

אבל אין כמו חלות של בית, אז אם יש לכם מקום במקפיא

עם אלה אפשר להתחיל ממש ממש מוקדם, לעטוף היטב ולאפסן במקפיא.

החלות שלי תמיד מתקתקות אני לא אוהבת להוסיף דבש לבצק כי זה מכביד על הבצק

שמתקבל בסוף פחות ענני ממה שאני מעדיפה, לכן הדבש- טובלים בו את החלה.

המתכון שלי לחלות:

1 קילו קמח מנופה
1 כף שמרים יבשים
3/4 כוס סוכר
2 ביצים
1כף מלח
כמעט 2.5 כוסות מים חמימים (חד"פ) - 400-500 מ"ל
חצי כוס שמן

לשים  את כל החומרים במשך 10 דקות, ומתפיחים לילה במקרר

 או בטמפרטורת החדר  עד להכפלת הנפח

וכעת לצורות




רשימת הסימנים שנוהגת על שולחני כוללת:



כמובן חלה  ותפוח בדבש, אבל פה אין יותר מידיי הכנות

תמרים -כדאי לקנות מזן מג'הול
שומשום - אפשר לקנות ואם דווקא מתעקשים להכין, בוודאי שניתן להכין מראש
סלט לוביא את הלוביא אפשר לבשל מראש, ולהכין את הסלט כבר ביום שישי
מרקחת חבושים, אם מצאתם בשווקים, אפשר להכין ולשמור בקירור
לביבות סלקא (מנגולד) ניתן להכין מראש ולשמור במקפיא
לביבות כרישה (כרתי) - ניתן להכין מראש ולשמור במקפיא
גזר צימעס נשמר יופי כמה ימים במקרר, אז אפשר להכין לפני השבת
אם בחרתם בסלט גזר, ניתן לגרר ולתבל ביום שישי
ראש של דג ניתן בלי בעיה לבשל מראש עם או בלי קציצות דג ולהקפיא
סמוך לארוחה - ביום שישי, להפשיר ולהרתיח במיקרו.



דלעת - כוסית מרק כדי להתחיל את הארוחה
 
אני חושבת שעם כל ההקדמה הזאת, אפשר לדלג על מנות פתיח ולעבור  לעיקריות

אצלנו בראש השנה לא מכינים סלטים עם חומץ/מיץ לימון.

אז סלט ירוקים עם וינגרט מתקתק, פלחים מפרי אהוב הוא היחיד שיכול עוד לעלות לשולחננו.

יש מגוון עיקריות שניתן להכין מראש ולהקפיא.

בכל משפחה יש את המאכלים המסורתיים שבלעדיהם החג חסר, 

אצלנו צלי לשון מתקתק חייב להופיע באחת מסעודות החג

ומאז שאני מכינה אותו בסיר אחד ללא המתנה לקירור, זה הפך להיות משחק ילדים.




צלי בקר , מנה חגיגית לכבוד החג, אחד המוצלחים להקפאה

במגוון טעמים:




אחת מבין מנות העוף שעוברות אפיה וניתן לשמור במקפיא לאחר מכן מבלי 
לאבד מחינן

פרגיות בקרמל תפוזים

רכיבים:

15 פרגיות

1/2 2 כוסות מיץ תפוזים טרי

חצי כפית ג'ינג'ר יבש

2 כפות אבקת מרק עוף

1/2-3/4 כוס סוכר

3-4 שיני שום כתושים

סרט קליפה מתפוז

1 צנצנת קטנה של מרמלדת תפוזים

מלח

אופן ההכנה

 מניחים את הפרגיות בקערה, מחממים את מיץ התפוזים עם הסוכר, עד שנמס, מקררים 

ומוסיפים עם שאר החומרים לקערת הפרגיות.

מניחים ל-12 שעות במקרר.

מגלגלים כל פרגית ומניחים בתבנית חסינת אש

מעבירים לתנור, אופים בחום 180 מעלות כ- 30 דקות עם כיסוי

מסירים את הכיסוי, מרטיבים את הפרגיות ברוטב 

ממשיכים באפיה עד שהפרגיות משחימות


נתחי עוף אפשר גם לבשל בסיר ואז הן מעולות להקפאה ולהפשרה

עוף בפירות יבשים  הוא אחד האהובים עלינו מתקתק אבל במידה

ומלווה אותנו בארוחות החג




ניתן להגיש לצד מחית תפוחי אדמה 

קציצות קטנות מתובלות בריבת בצל הן מנה נהדרת



שאפשר להכין הרבה זמן מראש, להגיש על ערימת אורז לבן או קוסקוס
גם טנזיה יכולה להשתלב פה וגם אותה ניתן להכין מראש ולשמור במקרר



אחת התוספות האהובות עלינו, מפתיעה בטעמה
ומתאימה יופי לחג - פשטידת תפוחים 
וכמובן ניתן להכינה מראש ונשמרת במקפיא



בעניין תוספות, אני אמנם אוהבת להכין ירקות בכל מיני צורות אבל 
אותם כדאי להכין סמוך לארוחה, בטח לא להקפיא.



אבל פשטידת ירקות אפשר להקפיא וזה פתרון מעולה לתוספת לארוחה, 
אפשר להכין בתבנית אינגליש קייק




ואפשר בקוקוטים ולגוון במיני הירקות - ברוקולי, פטריות, בצל, ועוד




כשאני חושבת על קינוחים שיכולים להתאים  לי לחג הזה אני שוב
חושבת על המקפיא ומאמינה שלפעמים אפשר גם להיעזר במוכנים, למשל
עוגת דבש טעימה שאפשר להכין בקוקוטים ולצרף כדור גלידה קנויה
להוסיף פלחי תפוחים מקורמלים



פיננסיירים עם תפוחים גם נשמרים יופי במקפיא וניתן להגישם לצד רוטב אנגלי ו/או כדור גלידה



אחרי הכל  תוכלו לראות שבאמת אפשר להגיע לחג נינוחים
 
ובלי לחץ.

כמובן שתוכלו למצוא עוד מתכונים רבים לראש השנה

תחת התיוג ראש השנה בבלוג 

ושתהיה לכולנו שנה טובה ומתוקה

מוצלחת בכל מה שצריך